Greška

Došlo je do greške.

Google mora da plati kaznu od 4,3 milijarde evra zbog povrede Android antimonopolskih odluka

18.07.2018 12:31 | 7 Biznis IT
Google mora da plati kaznu od 4,3 milijarde evra zbog povrede Android antimonopolskih odluka


Evropska komisija je odlučila da kazni Google sa 4,3 milijarde evra, zbog kršenja antimonopolskih odlika u vezi sa Androidom.

Ova finansijska kazna predstavlja najveću antimonopolsku kaznu koja je ikada izrečena nekoj kompaniji od strane evropskih tela. Kazna će takođe predstavljati značajan korak za Margrethe Vestager, koja je regionalni šef za antimonopolske zakone, u njenoj borbi protiv giganta iz SAD.

Kao deo današnje odluke, očekuje se da će Komisija objaviti da je Google koristio Android za nepošteno ojačavanje svoje dominantne pozicije u onlajn pretrazi, u odnosu na rivale.

Kompanijini odnosi sa nekim od najvećih proizvođača telefona, koje uključuju i ugovore koji zahtevaju preinstaliranje Google Searcha i kompanijinog Chrome pregledača kako bi se obezbedio pristup popularnim Google digitalnim servisima, takođe su deo optužbi za koje se koje se pominje da su uticale na izbor korisnika i koje su podrivale konkurenciju.


Pogledajte još: Google planira sopstvenu gejming platformu


Google je konstantno odbacivao navode o tome da Android ometa rivale, ističući da kompanija ima pravo da koristi softver otvorenog koda kako god to želi. Kompanija je takođe dodala da je njena mogućnost da ponudi mobilni operativni sistem, koji je spreman za proizvođače telefona i developere, pojačala globalnu digitalnu ekonomiju i smanjila cenu telefona tokom poslednje decenije.

"Današnji mobilni uređaji pokazuju žestoku konkurenciju sa širokim rasponom poslovnih modela. Ubrzane inovacije, širok izbor i cene u opadanju koje vidimo u industriji telefona, su deo pojačane konkurencije", ističe Kent Walker - generalni savetnik kompanije Google.

Očekuje se da će odluka o kažnjavanju kompanije Google biti doneta tokom dana.

Izvor: Politico

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |

a na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim aktuelnim diskusijama iz IT industrije

LazaNS Član postova: 3091
Monopol je cesto dobar za potrosace.
Traze od njih da namerno sakate svoj proizvod kako bi konkurenciji dali sansu sa postoji. Koga briga za konkurenciju kad je Google tu i dosao jer je najbolji u tim oblastima. Ovo moze samo da se obije korisnicima o glavu.
Dalje, ne vidim sa kojim pravom EU daje sebi za pravo da kompaniju kaznjava u skladu sa njenim GLOBALNIM prihodima. Valjda je logicno da mogu sa ih kazne samo u skladu sa prihodima ostvarenim u EU.
Na osnovu cega odluce kada neko sme a kad ne sme nesto da integrise u svoj proizvod.
Zamisljam da jednog dana Mercedesu zabrane da instalira ozvucenje koji oni zele u svoja vozila jer se na taj nacin suzava izbor korisnicima a mnogi proizvodjaci auto hifi opreme su u problemu. Zasto stati tu, ni gume ne treba da dolaze sa autom, valjda kupac ima prava sam da bira koje ce. I motor treba zabraniti, zasto ne bi mogao motor iz Renaulta sa se stavi naknadno u Mercedes...
blue Član postova: 2063
Vraćaju mi se sećanja od pre desetak godina. Monopol.Microsoft. Internet Explorer. Tada su beše ugroženi bili firefox i chrome. Sad obrnuta situacija. Uništiš jednog da bi stvorio drugog monopolistu.
Proday Član postova: 14959
Ne znam, ali bi ti naplatio veću kaznu od tog dobijenog saamo zbog "instališem"
Sent from my SM-G965F using Tapatalk
NShappy Vip member postova: 2911
Mene su tu i tamo naterali da instališem Chrome, iako nisam 'teo? Koliki je onda moj deo od tih 4.3x10^9€? I na koji način će mi biti isplaćeni?
Peca Administrators postova: 2063
Ukinuli bi nam internet momentalno, sa dva klika

Google planira da sprovede ogroman kabl ispod okeana od Virdžinije do Francuske

Testlab potvrdio: Nema burn in efekta kod Samsung QLED televizora

10604
10605
10606
10607
10608
10609