Greška

Došlo je do greške.

Google Maps potpuno menjaju svoj prikaz

12.05.2022 10:17 | 0 Software/Web
Google Maps potpuno menjaju svoj prikaz

Kompanija Google je tokom svog I/O događaja najavila veliki broj unapređenja za sijaset svojih aplikacija, a jedno od svakako najzanimljivijih i najimpresivnijih, bar kada je softver u pitanju jeste unapređivanje iskustva korišćenja aplikacije Maps. Ova kompanija želi da korisnicima pruži još bogatije iskustvo od onoga koje trenutno pruža “Street View” funkcionalnost, koja je itekako neverovatna.

Immersive View

Sama kompanija Google naglašava kako priprema “apsolutno novo iskustvo za svoje korisnike”, a sama funkcionalnost zove se “Immersive View”. Pa šta će to toliko “imerzivno” doneti ova nova funkcionalnost u aplikaciju Maps?

Ideja je da Immersive View korisnicima donese još detaljniji i realističniji prikaz određenih lokacija unutar Google Maps. Ako nas pitate, ovo je prava mala revolucija, skoro pa jednaka onoj koju je svojevremeno doneo Street View.

Kako smo se tada oduševljavali dok smo istraživali fotografije svojih sokaka, tako ćemo se sada oduševljavati istraživanjem nekih od najatraktivnijih svetskih lokacija u nečemu što liči na potpuno fotorealistično 3D okruženje. Dakle, skoro pa kao da ste stvarno tamo. Za početak, fokus funkcionalnosti Immersive View biće na velike svetske metropole, poznate spomenike i lokacije, kao i na neke od popularnijih restorana.

Jednako interesantan je i način na koji je kompanija Google razvila ovu novu funkciju. Inženjeri ove kompanije upotrebili su kombinaciju naprednih kompjuterskih metoda i veštačke inteligencije kako sklopili milijarde fotografije napravljenih za potrebe servisa Street View i napravili trodimenzionalne reprodukcije nekih od najpoznatijih svetskih lokacija.

Veštačka inteligencija je ključ

Sundar Pičai (Sundar Pichai), CEO kompanije Google, objasnio je kako nisu upotrebljavali dronove kako bi napravili fotografije koje su korišćene za Immersive View, već kako su do ovih impresivnih rezultata došli putem veštačke inteligencije.

Ali kompanija Google ne planira da stane, već će nam ponuditi i mogućnost da preko slajdera za promenu doba dana videti kako pojedine lokacije izgledaju u različitim periodima dana.

Jedina začkoljica jeste što kompanija Google u ovom trenutku ne planira da ovu funkcionalnost odmah omogući svim korisnicima na globalnom nivou. Pristup Immersive View funkciji dobiće prvo stanovnici velikih gradova poput Njujorka, Los Anđelesa, London, San Franciska i Tokija u kasnijem toku godine. Pičai nije pominjao Beograd u svom izlaganju, ali verujemo da će nove funkcionalnosti naći put i do brdovitog Balkana.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Xiaomi radionica: Kako da svako od nas slika kao profesionalac

Dimensity 9000 stao na crtu Snapdragon 8 Gen 1 čipsetu i rezultati nisu dobri

10504
10505
10506
10507
10508
10509