Greška

Došlo je do greške.

Google Chrome OS vas upozorava o USB-C kablu

28.05.2022 15:00 | 0 Mobile
Google Chrome OS vas upozorava o USB-C kablu

Google je tokom prošle nedelje izbacio ažuriranje Chrome OS-a koji stiže sa jednom novom i vrlo korisnom funkcijom. Naime, Chrome OS 102 sadrži novu opciju “USB-C cable alert”. Nova funkcija ima svrhu da vas upozori kada na uređaj povežete USB-C kabal koji nije u stanju da podrži određene napredne funkcije ili nije u skladu sa performansama vašeg računara.

Svrha upozorenja je da vam pruži detaljno o baveštenje o tome kako upotrebljeni USB-C kabal nije u skladu sa karakteristikama uređaja sa kojim ste ga povezali. Na primer, ukoliko ne može da obezbedi dovoljno veliki transfer podataka kojim raspolaže USB4/Thunderbolt 4 standard na vašem  Chromebook računaru. Kompletan spisak nove funkcije uključuje sledeća upozorenja:

-          Kabal ne podržava prikaz na ekranu

  • USB-C kabal nije pravilo povezan sa ekranom

-          Kabal utiče na performanse

  • USB-C kabal ne podržava USB4 standard. Performanse uređaja su ograničene.
  • USB-C kabal ne podržava Thunderbolt.
  • Vaš uređaj podržava veći protok podataka nego što povezani kabal dopušta.

USB_C_Connection.jpg

Ova opcija je veoma korisna u moru različitih USB-C kablova koji se isporučuju uz različite uređaje i pri tome raspolažu drugačijim radnim karakteristikama. Za obične korisnike to u najkraćem znači da nisu svi USB-C kablovi isti. USB-C kablovi se mogu razlikovati u pogledu brzine transfera podataka, podrške povezivanju eksternog ekrana i brzini punjenja. U interesu korinsika je da zbog samog iskustva tokom korišćenja različitih uređaja upotrebe odgovarajući USB-C kabal. Zato je potrebno povesti računa prilikom kupovine USB-C kabla i obavezno se raspitati o njegovim karakteristikama.

USB IF organizacija je obećala da će uvesti određene promene koje se tiču označavanja kablova kako bi se izbegla zabuna u vezi postojanja različitih USB-C kablova i standarda. Na žalost, to se neće desiti uskoro, bar ne u skorijoj budućnosti. Još tužnije je to što neće rešiti problem proizvođača dodatne opreme, a koji nisu u skladu sa punim USB-IF standardima.


Izvor: 9to5mac.com

Problemi za TSMC – dobrodošao u Ameriku

M.2 SSD postaje širi, uskoro novi tip konektora

10104
10105
10106
10107
10108
10109