Greška

Došlo je do greške.

Gigabyte Z690 matične ploče takođe dobijaju Instant 6 GHz funkciju

29.11.2022 09:30 | 0 Hardver
Gigabyte Z690 matične ploče takođe dobijaju Instant 6 GHz funkciju

Instant 6 GHz je funkcija koja se zasniva na tehnologiji automatskog overklokinga. Patentirao ju je i ugradio na svoje ploče Gigabyte, jedan od najvećih proizvođača matičnih ploča. Nakon što aktiviraju ovu funkciju u BIOS-u, korisnici ne moraju da se bave komplikovanim podešavanjem. Sistem će automatski prilagoditi napon centralnog procesora i podesiti krivu korekcije napona i radne frekvencije (V/F), a zatim automatski overklokovati dva najbolja, brza jezgra do frekvencije od 6 GHz. Ova funkcija je do sada bila dostupna samo za matične ploče iz Z790 serije, nakon što je premijerno predstavljena u vreme izlaska Intel 13. generacije Core procesora.

Prema fabričkim specifikacijama i podešavanjima radnih parametara, Intel Core i9 13900K procesora, najveća radna frekvencija pojedinačnih jezgara iznosi 5.8 GHz. Kada je uključena “Instant 6 GHz” funkcija ona se povećava za dodatnih 200 MHz. Slično se dešava i na Core i7 13700K modelu samo što je taj korak već i iznosti 600 MHz, pošto je predviđena maksimalna frekvencija pojedinačnog jezgra u slučaju ovog procesora postavljena na 5.4 GHz.

Ova funkcija je u svojoj suštini slična “Max Performance Profile” tehnologiji koja se takođe primenjuje na Gigabyte matičnim pločama. Princip funkcionisanja je da se automatski podesi radni napon centralnog procesora i fino trimuje kriva uzajamnog odnosa napona i frekvencije, kako bi se unapredile performanse sistema. Razlika između navedenih funkcija je u tome što “Max Performance Profile” povećava frekvenciju kako brzih tako i štedljivih CPU jezgara i to čini u značajno manjem koraku (100-200 MHz) od “Instant 6 GHz”, a koja utiče isključivo na rad brzih CPU jezgara.

Gigabyteinstant6ghzfunkcija.jpg

Gigabyte je već pustio u opticaj poboljšane verzije BIOS-a za Intel Z690 seriju matičnih ploča sa ugrađenom podrškom za “Instant 6 GHz” funkciju i korisnici mogu preuzeti ažurirane binarne datoteke sa njihove zvanične internet stranice, te nakon toga nadograde funkcije svoje matične poloče uz pomoć Q-Flash alata za “apgrejd” upravljačkog softvera.

Izvor: Gigabyte

Motorola G32 - pravi konkurent u srednjoj klasi (video)

Samsung GDDR6W memorija – duplo veći kapacitet i performanse

10203
10205
10206
10207
10208
10209