Greška

Došlo je do greške.

Gartner: Globalna isporuka telefona u stagnaciji

04.12.2018 12:40 | 0 Biznis IT
Gartner: Globalna isporuka telefona u stagnaciji


Gartner je objavio svoj izveštaj o prodaji telefona za period tokom trećeg tromesečja 2018. godine. Ukupno tržište je ostvarilo rast od samo 1,4 procenta, a prodato je 389 miliona uređaja. Samsung je vodeći, ali ga Huawei polako sustiže. Sugeriše se da nije kineskih brendova, kao što su Huawei, Xiaomi i Oppo, globalno smartfon tržište bi ostvarilo pad od 5,2% u poređenju sa trećim tromesečjem 2017. godine.

Analitičari ističu da je Samsung doživeo najveći pad prodaje telefona, a ovakav razvoj situacije nisu mogli da spreče ni Galaxy S9 i Galaxy Note9 uređaji. Stoga je južnokorejski proizvođač zabeležio pad od 14 procenata na godišnjem nivou. U kombinaciji sa porastom prodaje kompanije Huawei, razlika između dva proizvođača se značajno smanjila. Tokom trećeg tromesečja, Apple je stagnirao, uz rast od svega 0,7 procenata.

 

Pogledajte još: Ukradena Samsungova tehnologija savitljivih ekrana na koju su potrošili stotine miliona


Iako globalno tržište telefona trenutno stagnira, tehnologije kao što su 5G i savitljivi telefoni mogle bi promeniti situaciju u narednim godinama. Tokom 2019. godine više nas očekuje oprezno stestiranje novih tehnologija i trendova, dok se tokom 2020. godine očekuje prodaja 65 miliona 5G telefona. Savitljivi uređaji takođe stižu naredne godine, ali će biti skupi, tako da će biti potrebno određeno vreme dok se tržište ne stabilizuje.

Izvor: GSMArena

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Komentari

0 Dodaj komentar

Samsung Galaxy Fold će biti limitiran na samo milion primeraka

Google započeo eSIM program za proizvođače telefona

  • Povezane teme:
10604
10605
10606
10607
10608
10609