Fujitsu superkompjuter

IBM će izgleda imati problema da zadrži poziciju na vrhu liste Linux superkompjutera, jer postoji šansa da njihov Linux superkompjuter pre nego što bude završen bude prestignut od strane Fujicu-a.

Fujitsu klaster će sadržati 2,048, još uvek nepoznato kakvih procesora, ostvarujući pri tome maximalne performanse od 12.4 trilion FLOPS (f

IBM će izgleda imati problema da zadrži poziciju na vrhu liste Linux superkompjutera, jer postoji šansa da njihov Linux superkompjuter pre nego što bude završen bude prestignut od strane Fujicu-a.

Fujitsu klaster će sadržati 2,048, još uvek nepoznato kakvih procesora, ostvarujući pri tome maximalne performanse od 12.4 trilion FLOPS (floating point operations per second), objavila je kompanija u četvrtak. Fujitsu je primio narudžbinu od Japanskog Instituta za Fiziku i Hemijska Istraživanja (Riken), vladine istraživačke organizacije, koja će koristiti računar pre svega za biohemijska istraživanja. Isporuka je zakazana za mart 2004.

IBM je dan ranije najavio da planira, takođe u martu, da isporuči Linux-based superkompjuter Japanskom National Institute for Advanced Industrial Science and Technology (AIST). IBM-ova mašina će imati Advanced Micro Devices (AMD) Opteron 246 procesore, i maximalne performanse od 11.2T FLOPS.

Trenutno najbrža Linux mašina na svetu nalazi se u Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) u U.S.i ima maximalne performanse od 11.1T FLOPS.

I dok će Fujitsu-ova mašina naručena od strane Riken-a biti snažnija od LLNL i AIST kompjutera, sva tri će vrlo brzo biti prevaziđena od strane Linux-based kompjutera koji će se pojaviti krajem 2004.

Red Storm trenutno u izgradnji od strane Cray-a za Sandia National Laboratories u U.S., će imati maximalne performanse od 40T FLOPS, što će ga staviti rame uz rame sa trenutnim šampionom, Earth Simulator-om, izgrađenim od strane NEC-a za upotrebu u Japanskom Marine Science and Technology centru, koji ima maximalne performanse od 41T FLOPS. Red Storm može biti unapređen u kasnijoj fazi na 60T FLOPS.

Izvor: Tom’s
Hardware

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi