Fujifilm patentira senzor sa pravougaonim i bezbojnim pikselima

Fujifilm je bez konkurencije kompanija koja je najviše truda uložila u razvoj specifičnih senzora za fotoaparate svih klasa. Nije tajna da čak i najskuplji fotoaparati na svetu nemaju senzor postavljen na savršenim osnovama. Dve stvari prave najviše problema za kvalitet slike (ako izumemo bitnost objektiva), a

Fujifilm je bez konkurencije kompanija koja je najviše truda uložila u razvoj specifičnih senzora za fotoaparate svih klasa. Nije tajna da čak i najskuplji fotoaparati na svetu nemaju senzor postavljen na savršenim osnovama. Dve stvari prave najviše problema za kvalitet slike (ako izumemo bitnost objektiva), a to su low-pass filter i “Bayer” raspored piksela na senzoru. Da stvar bude još problematičnija, low-pass filter neophodan je zbog “Bayer” rasporeda tačaka. Uklanjanje low-pass filtera je trend u poslednjih par godina, ali “Bayer” senzori su ti koji zapravo prave “probleme,” jer zahtevaju interpolaciju, čime se gubi rezolucija i pojavljuju drugi problemi. Fujifilm je predao dokumentaciju za patentiranje senzora koji pored standardnih zelenih, plavih i crvenih piksela, ima i jedan bezbojni piksel. Pored toga, svi pikseli su pravougaoni, a zeleni i bezbojni su primetno veći. Veći bezbojni i zeleni piksel ne treba da čude, obzirom da je i ljudsko oko značajno osetljivije na zelenu, nego na druge boje iz spektra. Ovakva konfiguracija ne samo da bi smanjila određene probleme klasičnog “Bayer” senzora sa low-pass filterom, nego bi, makar na papiru, trebala da značajno poboljša ponašanje senzora u situacijama sa slabim svetlom. Ljudsko oko je značajno osetljivije na “luma” šum, nego na kolorni šum, pa bi ovakav senzor trebalo da bude optimizovan na taj način. Još uvek nije poznato da li Fujifilm ovaj senzor planira za kompakte ili aparate više klase, niti kada će se on naći u primeni, ali poznavajući ovu japansku kompaniju, sigurni smo da će ona što pre želeti da ponudi neki fotoaparat sa ovakvim rasporedom i veličinom piksela na senzoru.  

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi