Greška

Došlo je do greške.

FTC tuži Nvidiju kako bi blokirali njenu kupovinu Arm-a

06.12.2021 09:15 | 0 Biznis IT
FTC tuži Nvidiju kako bi blokirali njenu kupovinu Arm-a

 

Federalna trgovinska komisija blokira Nvidijinu akviziciju Arma, kompanije za dizajn poluprovodnika, rekavši da bi taj blokbaster ugovor nepravedno ugušio konkurenciju.

FTC je podneo tužbu kako bi blokirali najveće spajanje kompanija za proizvodnju poluprovodnika u istoriji, i sprečili da taj novi konglomerat uguši inovacije za tehnologiju sledeće generacije“, rekla je u saopštenju Holly Vedova, direktorka Biroa za konkurenciju FTC-a. „Sutrašnje tehnologije zavise od očuvanja današnjeg konkurentnog, najsavremenijeg tržišta čipova. Ovaj predloženi sporazum bi izobličio Arm-ove podsticaje na tržištu čipova i omogućio kombinovanoj firmi da nepravedno potkopa Nvidijine rivale".

Nvidia je prvi put objavila svoju nameru da kupi Arm u septembru 2020. U to vreme, posao je vredeo 40 milijardi dolara, ali od tada je cena akcija Arma porasla, a cena transakcije gotovinom i akcijama porasla je na 75 milijardi dolara. Tužba FTC-a preti da u potpunosti poništi dogovor.

Dok prelazimo na sledeći korak u procesu FTC-a, nastavićemo da radimo na tome da pokažemo da će ova transakcija koristiti industriji i promovisati konkurenciju“, rekao je portparol Nvidije za Ars Tehniku. „Nvidia je posvećena očuvanju Arm-ovog otvorenog modela licenciranja i osiguravanju da je njena intelektualna svojina dostupna svim zainteresovanim korisnicima licenci, sadašnjim i budućim."

 

Povezana vest: Nvidia veruje da će akviziciju ARM-a kompletirati tokom 2022. godine

FTC nije prvi državni regulator koji je pomno pregledao ovaj dogovor. U oktobru je Evropska unija objavila da istražuje akviziciju, a prošlog meseca britanski zvaničnici su rekli da su zabrinuti da bi spajanje ugrozilo i konkurenciju i nacionalnu bezbednost. Kineski regulatori takođe istražuju dogovor, rekla je Nvidia.

Veliki deo zabrinutosti oko akvizicije potiče od činjenice da je Arm tokom većeg dela svoje istorije bio relativno neutralan igrač u svetu poluprovodnika, nudeći pristup svojoj intelektualnoj svojini skoro svakome ko je spreman da plati naknadu za licenciranje. U žalbi, FTC je Arm nazvao „Švajcarskom“ u industriji poluprovodnika. Kupci se plaše da bi ih ruka koju kontroliše Nvidia stavila na milost i nemilost konkurenciji, dok su regulatori zabrinuti da bi akvizicija zapretila da sruši ogroman, napredan ekosistem koji zavisi od arhitekture.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Apple je objavio video koji pokazuje kako da koristite pokrete rukama za upravljanje Apple Watch-om

eFaktura unapređuje organizacioni i tehnološki nivo poslovanja i digitalizacije

10604
10605
10606
10607
10608
10609