Fortune: Apple je najprofitabilnija kompanija na svetu

Zahvaljujući iPhone-u, Apple je već sada najvrednija kompanija na svetu. Bazirano na tržišnoj kapitalizaciji kompanije, Apple vredi preko 784,5 milijardi dolara.

Zahvaljujući iPhone-u, Apple je već sada najvrednija kompanija na svetu. Bazirano na tržišnoj kapitalizaciji kompanije, Apple vredi preko 784,5 milijardi dolara. Kompanija je u poslednjoj fiskalnoj godini ostvarila zaradu od 215 milijardi dolara, što je smešta na deveto mesto u toj kategoriji. Tokom drugog fiskalnog tromesečja, iPhone je činio 63% ukupne zarade kompanije.Kada je profit u pitanju, prošle fiskalne godine Apple je ostvario 45,7 milijardi dolara, što znači da je bila najprofitabilnija na svetu, prema nalaizama Fortune-a. Industrijska i komercijalna banka Kine završila je drugom mestu sa 41,9 milijardi američkih dolara. Potom slede tri kineske firme, iza kojih su J.P. Morgan, Berkshire Hathaway i Wells Fargo.
apple2_22.jpgPosle kompanije Apple, sledeće IT firme koje se nalaze na listi najprofitabilnijih jesu Alphabet (19,5 milijardi dolara) i Samsung (19,3 milijarde), na devetom i desetom mestu.Izvor: PhoneArena

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi