Fluktuacija cena Bitcoina zadaje glavobolje i ransomware sajberkriminalcima

Velike promene u ceni kriptovaluta, a pre svega Bitcoina, utiču na to da se čak i developeri ransomware softvera više ne uzdaju u popularnu digitalnu valutu.

Velike promene u ceni kriptovaluta, a pre svega Bitcoina, utiču na to da se čak i developeri ransomware softvera više ne uzdaju u popularnu digitalnu valutu. Ovo sugerišu istraživanja sigurnosne kompanije Proofpoint.Tokom poslednjeg tromesečja 2017. godine, istraživači su zabeležili pad od 73 procenta kada su zahtevi za ransomware isplatom u kriptovalutama u pitanju. Kada zahtevaju novac kako bi otključlali podatke žrtava, sajberkriminalci sada sve više zahtevaju isplatu u američkim dolarima ili lokalnoj valuti.Poput konvencionalnih trgovaca, ransomware developeri pažljivo prate tržišna kretanja i cenu koju naplaćuju za ransomware. Neki krinimnalci nude i popuste u zavisnosti od regije iz koje je žrtva, dok drugi koriste povećane cene kako bi naterali korisnike da brzo plaćaju i da se ne premišljaju.Međutim, cena kriptovaluta je u poslednje vreme prilično nestabilna, što negativno utiče na planove sajberkriminalaca. Sada, više od dve trećine ransomware napada zahteva plaćanje u normalnim valutama. Ipak, oni i dalje zahtevaju da se transakcije obavljaju u Bitcoinima, ističu istraživači.Prema navodima sigurnosnih istraživača, sajberkriminalci će u najvećem broju slučajeva izabrati alatke i tehnike koje im omogućavaju da prate put novca i da dođu do lakše zarade.Izvor: The Guardian

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi