Greška

Došlo je do greške.

Flash player ima novu kritičnu ranjivost

22.11.2018 18:30 | 3 Software/Web
Flash player ima novu kritičnu ranjivost

 

Adobe  Flash Player za Windows, Mac i Linux ima kritičnu grešku čija ispravka treba da bude glavni prioritet ovog softverskog giganta.

Flash ima užasnu istoriju kritičnih ranjivosti pa dolazimo do pitanja - što je ova greška sad tako urgentna? Odgovor na to pitanje zakopan je u kratkoj Adobeovoj rečenici koja objašnjava problem: "Tehnički podaci o ovoj ranjivosti su javno dostupni."

Johannes B. Ullrich iz Instituta SANS, naveo je interesantan zaključak o neposrednoj eksploataciji nedostataka, u kojem je izrazio zabrinutost za sisteme koji bi mogli ugroženi narednih dana, a tiču se velike količine podataka tokom "crnog petka", naročito u SAD.

Ključna ranjivost je objavljena prošle nedelje od strane istraživača, istog dana kada je Adobe objavio svoju mesečnu zakrpu, što znači da je u javnom prostoru već toliko dugo.


Pogledajte još: Microsoft se pridružuje Qualcommu i Google-u 

 

Identifikovan kao CVE-2018-15981, problem je vrsta greške koja bi mogla dovesti do daljinskog izvršenja koda (RCE), koja bi se mogla izvršiti putem zlonamerne datoteke Flasha na veb stranici koja se učitava.

Pogođene verzije su 31.0.0.148 i starije, koje se pokreću na svim platformama. Ažurirana verzija je 31.0.0.153. Korisnici Windowsa 10 trebali bi automatski da dobiju ovo ažuriranje od Microsofta, mada nije zgoreg da kliknete na Update dugme u podešavanjima Windowsa.

Flash je u velikoj meri zaključan u pretraživačima (Chrome, Firefox, Edge, Safari) koji sada zahtevaju da ga korisnici aktiviraju svaki put kada se koristi.

Nedavni podaci ukazuju na to da Flash koristi manje od 5% sajtova, pa neće biti šteta ako ga i deinstalirate, jer ionako više neće biti podržan od 2020. godine. Možda je tako i najbolje.

Izvor: Naked Security 

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Censored Član postova: 1466
I ako ga ne koriste, nesto drugo od hardvera i softvera im je ranjivo
alfaunits Član postova: 43484
For real - ko ozbiljan jos koristi Flash??

HTC demantuje izlazak iz smartfon biznisa i najavljuje nove modele

YouTube uvodi povezane reklame, obećava manje uznemiravanja

10504
10505
10506
10507
10508
10509