Greška

Došlo je do greške.

Firefox 95.0 ažuriranje dolazi sa pojačanom bezbednošću sandboxa

07.12.2021 12:00 | 0 Software/Web
Firefox 95.0 ažuriranje dolazi sa pojačanom bezbednošću sandboxa

 

Ažurirani pretraživač će imati novu tehnologiju sandboxing-a koja će ga zaštititi od grešaka i ranjivosti u njegovom kodu. Sandboxing je prilično uobičajen metod za rešavanje potencijalnih padova. Radi tako što izoluje kod kako bi sprečio bilo kakve ranjivosti u aplikacijama da imaju pristup celom Firefox-u.

Kako je izvestio The Verge, tehnologija se zove RLBox, i već neko vreme radi kao prototip za Mac i Linux Firefox, ali konačno dolazi u punoj formi za Windows izdanje. Razvijen je udruženim naporima Univerziteta Kalifornije u San Dijegu i Univerziteta u Teksasu.

Mozilla je posebno ciljala nekoliko Firefoxovih komponenti sa RLBox-om kao preventivnim naporima. Mašina za prikazivanje grafitnih fontova, Hunspell provera pravopisa, Ogg format multimedijalnog kontejnera, Expat ML parser i Voff2 format kompresije veb fontova su svi izolovani. Na ovaj način, ako postoje problemi sa kodom, on neće predstavljati pretnju za ceo pretraživač.

 

Pogledajte još: Mozilla Firefox je sada dostupan u Microsoft Store-u za Windows 11 i 10

Kada je ranije razgovarala o bezbednosti, Mozilla je objasnila da je veliki podsticaj za RLBox zahvaljujući radu sa C i C++, koji su poznati po tome što imaju bezbednosne greške. Većina Firefox-ovog novijeg koda je urađena u Rustu, što je mnogo sigurnije, ali ima dosta starog koda koji se još uvek koristi. RLBox omogućavajući da se taj kod izoluje tako da u međuvremenu ne predstavlja pretnju za ostatak sistema.

Firefox je nekada bio jedan od najistaknutijih pretraživača, ali to više nije slučaj jer je izgubio 46 miliona korisnika za tri godine. Čak je manje popularan od Microsoft-ovog Edge-a. Međutim, Firefox je najbolji za PC igrače, barem za sada. I ovaj novi bezbednosni pomak mu apsolutno ide u prilog, piše PC Gamer.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Samsung i Tecno rade na RGBW senzoru kamere

WhatsApp ćaskanja se sada mogu podrazumevano podesiti da nestanu

10504
10505
10506
10507
10508
10509