Greška

Došlo je do greške.

FIFA će na Svetskom prvenstvu pratiti igrače korišćenjem veštačke inteligencije, zbog boljih sudijskih odluka

05.07.2022 13:34 | 0 Software/Web
FIFA će na Svetskom prvenstvu pratiti igrače korišćenjem veštačke inteligencije, zbog boljih sudijskih odluka

Polu-automatski sistem se sastoji od senzora u lopti koji odašiljaju svoju poziciju na terenu 500 puta u sekundi, i 12 kamera koje prate  sve to, a koje su postavljene ispod krova stadiona. Kamere koriste mašinsko učenje i veštačku inteligenciju da prate 29 tačaka na telu svakog igrača na terenu.

Softver dalje kombinuje ove podatke da bi generisao automatska obaveštenja kada je neki od igrača u ofsajd poziciji. Obaveštenja se onda šalju u najbližu kontrolnu sobu, gde se odluka verifikuje i šalje sudiji na terenu.

Brže odluke

FIFA u saopštenju piše da je trajanje celog procesa samo nekoliko sekundi, što znači da će se odluke o ofsajdu donositi brzo i precizno. Podaci koje prikupljaju kamere i lopta će se takođe koristiti da se kreiraju automatske animacije koje će predstaviti igrače na terenu gledaocima ispred TV-a, odnosno da bi igrači znali ko je i kada napravio prekršaj.

Ovo je najnoviji primer korišćenja automatizovane tehnologije u sportu, kako bi sudije donele bolje odluke. FIFA je pre toga predstavila VAR (Video Assistant referee) koji dozvoljava sudijama da pregledaju sporne situacije zahvaljujući kamerama koje okružuju teren.

Kontrola u rukama sudija

U saopštenju za javnost, čuveni italijanski sudija, danas jedan od članova komiteta sudija o FIFA organizaciji, Pjerluiđi Kolina je izjavio da novi sistem omogućava sudijama da donesu brže i preciznije odluke, ali je naglasio da su ljudi, a ne roboti i dalje glavni u kontroli igre.

lopta

Kolina je dodao da je neko ovaj novi sistem nazvao „Robotski ofsajd“, ali to zaista nije tako. Sudije i pomoćne sudije su i dalje odgovorni za odluke na terenu.

FIFA predsednik, Đani Infantino je rekao da je ova tehnologija kulminacija trogodišnjeg istraživanja i testiranja, kako bi se obezbedio sistem koji je najbolji za igrače, timove i navijače. FIFA je ponosna na obavljeni posao, dok mi jedva čekamo da vidimo prednosti nove polu-automatizovane  ofsajd tehnologije na Svetskom prvenstvu u Kataru u novembru ove godine.

Novi Google Password Manager ima unapređenu bezbednost i omogućava ručno dodavanje šifara

Znate li zbog čega Apple logo ima jabuku kojoj je neko odgrizao parče?

10504
10505
10506
10507
10508
10509