Greška

Došlo je do greške.

Facebook uvodi stroža pravila kako bi zaštitio podatke korisnika

22.03.2018 11:29 | 0 Software/Web
Facebook uvodi stroža pravila kako bi zaštitio podatke korisnika


Facebook je konačno otkrio strategiju za zaštitu korisničkih podataka na svojoj platformi. Kompanija će biti opreznija u tome kako se podaci dele i biće mnogo transparentnija sa svojim korisnicima. Saopštenje je stiglo  uz odloženi odgovor Marka Zakerberga na izveštaje o strategiji sakupljanja podataka kompanije Cambridge Analytica, koja je prikupila informacije od 50 miliona ljudi.

Facebook je brzo istakao da je već implementirao ispravke koje će sprečiti druge kompanije da ponove tehnike i greške Cambridge Analytica-e. Kompanija je započela pregled aplikacija koje su zahtevale korisničke podatke, a korisnicima je omogućeno više načina kontrole nad tim kako developeri pristupaju njihovim podacima.

Facebook ističe da će u potpunosti vršiti reviziju aplikacija koje su imale pristup velikim količinama podataka pre nego što je platforma prerađena 2014. godine. S obzirom na to da je Facebook znao za strategiju funkcionisanja kompanije Cambridge Analytica u 2015. godini, kompanija je zatražila da se prikupljeni podaci obrišu, ali nikada nije izvršila proveru da li se ovo zaista i desilo.

Pored ovoga, Facebook planira da upozori sve osobe koje su pogođene zlonamernim aplikacijama (što je trebalo da radi i od samog početka). Ono što se Facebooku najviše stavlja na teret u skandalu sa Cambridge Analytica-on jeste da Facebook nije upozorio 50 miliona korisnika da su njihovi podaci potencijalno zloupotrebljeni. Sada kompanija Facebook mora da dokaže svojim korisnicima, kojih ima 2,2 milijarde na mesečnom nivou, da joj se može verovati.

Kompanija će takođe onemogućiti pristup podacima za aplikacije koje se nisu koristile u periodu od tri meseca. Iako to može dovesti do problema za neke, pogotovo za one koji se često ne prijavljuju na Facebook, ovo sprečava jednu od velikih ranjivosti platforme. Pored ovoga, kompanija tvrdi da će olakšati ljudima da kontrolišu kako aplikacije koriste njihove informacije.

U budućem ažuriranju Login alatke, Facebook će ograničiti podatke koje neodobrene aplikacije mogu da vide imenu korisniuka, fotografijama i e-mail adresama. Osim toga, developeri će morati da budu odobreni od strane Facebooka. Kompanija širi i svoj bounty program za nagrađivanje ljudi koji otkrivaju aplikacije koje zlonamerno prikupljaju podatke.

Iako bi sve ove ispravke trebalo da znatno poboljšaju privatnost podataka na Facebooku, većina smatra da je neozbiljno od strane kompanije što je PR katastrofa dovela do toga da se navedene promene privatnosti konačno primene.

Izvor: Engadget

Komentari

0 Dodaj komentar

Android P bi mogao pokretati aplikacije automatski kada je telefon povezan na određene uređaje

Mark Zakerberg se konačno oglasio: Načinili smo greške (video)

10504
10505
10506
10507
10508
10509