Greška

Došlo je do greške.

Facebook pretrpeo probijanje sigurnosti, ugroženo preko 50 miliona naloga

29.09.2018 09:51 | 6 Software/Web
Facebook pretrpeo probijanje sigurnosti, ugroženo preko 50 miliona naloga


Facebook je objavio da je ranije ove nedelje otkriven sigurnosni problem koji je ugrozio gotovo 50 miliona korisničkih naloga. Ovo je povezano sa ranjivošću u kodu koji utiče na "View As", funkciju koja korisnicima omogućava da vide kako njihov profil izgleda drugim ljudima.

Napadači su zloupotrebili ranjivost, a to im je omogućilo da ukradu Facebookove pristupne tokene, koje potom mogu da iskoriste za pristup pomenutih 50 miliona naloga korisnika. Pristupni tokeni su ekvivalent digitalnim ključevima, koji ljude drže ulogovanim na društvenu mrežu tako da ne moraju da unose lozinku svaki put kada koriste aplikaciju.

Pristupni tokeni za 50 miliona naloga, za koje kompanija zna da su bili ugroženi, su resetovani. To znači da ukoliko je vaš nalog bio među pomenutih 50 miliona, bićete izlogovani sa Facebooka i moraćete da se logujete ponovo nazad. Ne postoji potreba za menjanjem lozinke, jer napadači nikiada nisu imali pristup lozinkama.

Facebook takođe preduzima potrebne mere resetovanja pristupnih tokena za 40 miliona naloga koji su bili meta "View As" proboja tokom prošle godine. Dakle, ukupno 90 miliona ljudi će morati da se ponovo loguje nazad na servis. Nakon ovoga, dobiće obaveštenje u vrhu svog News Feeda o tome šta se dogodilo.


Pogledajte još: Facebook testira opciju dodavanja muzike u fotografije i video


Facebook za sada, kao posledicu, gasi "View As" opciju. Kompanija će sprovesti temeljnu sigurnosnu proveru funkcije. O probijanju sigurnosti su obavešteni organi reda, a sama ranjivost je u međuvremenu ispravljena.

Facebookova istraga ovog incidenta je tek počela, tako da još uvek nije poznato da li je 50 miliona naloga zloupotrebljeno ili je nekim informacijama pristupano od strane malicioznih eksternih strana. Takođe, nije jasno ko stoji iza napada. Facebook ističe da se nada da će više informacija imati uskoro. Takođe, ukoliko uoči da je još naloga bilo pod uticajem napada, odmah će resetovati i njihove pristupne tokene.

Facebook je i u prošlosti bio meta sigurnosnih napada. Tokom 2013. godine, Facebook je objavio postojanje sigurnosne greške koja je tokom godinu dan neautorizovano izlagala brojeve telefona šest miliona korisnika, dok je tehnički glič 2008. godine otkrio poverljive datume rođenja 80 miliona Facebook korisničkih profila.

Izvor: Reuters

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

alfaunits Član postova: 42018
"Ciko, mi imamo oglase"
--- link ---
Censored Član postova: 1466
Citiram korisnika: enterthevoidNije mi jasno kako nisu propali do sada, valjda je danas in imati instagram
--- link --- The company has a market cap of over $458 billion as of April 2018. Since its founding, Facebook has purchased many different companies, the most famous of which were Instagram in 2012 and WhatsApp in 2014.
enterthevoid Users postova: 446
Ne mogu da dodam reputaciju, +1 i od mene. Od kako sam otvorio nalog a to je bilo posto su svi zivi vec napravili nalog na FB, napisao nisam nista. Samo mi je sluzio da me doda rodbina i kojekakvi poznanici kao i za neke promocije i slicno. Dobar je za automatsku registraciju.
Nije mi jasno kako nisu propali do sada, valjda je danas in imati instagram i twitter naloge (nemam ni jedno ni drugo). Dovoljan mi je spam sto stize sa nazovi poslovne mreze linkedin. To bi rado ugasio ali mnogi su u fazonu da je to kao nesto bitno pa ajde nek stoji.
scylla Član postova: 1814
Citiram korisnika: alfaunitsUh, nadam se da nije moj nalog medju hakovanima... hakeri ce znati da ne pisem nista na wallu, ne postavljam nista... shvatice da imam pametnih stvari u zivotu, neeeeee!
+1Zapravo, imam jedan post. [emoji23] Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
alfaunits Član postova: 42018
Uh, nadam se da nije moj nalog medju hakovanima... hakeri ce znati da ne pisem nista na wallu, ne postavljam nista... shvatice da imam pametnih stvari u zivotu, neeeeee!

Zeiss predstavio svoj prvi full-frame digitalni foto-aparat

Analitičari: Intel je bar pet godina iza TSMC-a i možda nikada neće uhvatiti korak

10504
10505
10506
10507
10508
10509