Greška

Došlo je do greške.

Facebook nastavlja sa rastom i pored nedavnog skandala

26.04.2018 17:01 | 0 Biznis IT
Facebook nastavlja sa rastom i pored nedavnog skandala


Kompanija Facebook je prijavila odlično finansijsko stanje, ostvareno tokom prvog tromesečja 2018. godine. Ovo su dobre vesti za popularnu kompaniju, koja je prethodnih meseci bila na udaru zbog skandala sa curenjem podataka od strane Cambridge Analytica, kao i Zuckerbergovog svedočenja pred Kongresom u SAD. Skandal sa kompanijom Cambridge Analytica je došao kasnije tokom trećeg tromesečja, tako da pre rezultata za drugo tromesečje nećemo znati da li je imao većeg negativnog uticaja na poslovanje Facebooka.

Tehnološki gigant je tokom prvog tromesečja uspeo da se oporavi od pada broja aktivnih korisnika na dnevnom nivou, sa kojim se kompanija suočila prošle godine. Broj dnevnih aktivnih korisnika u Severnoj Americi je pao na 184 miliona, što  je po prvi put označilo pad kompanijinog primarnog tržišta. Prvo tromesečje ove godine je donelo 49 miliona novih aktivnih korisnika dnevno, za ukupno 1,49 milijardi ukupnih dnevnih korisnika. Ovo predstavlja povećanje od 3,5 procenata u odnosu na prethodno tromesečje. Broj dnevnih aktivnih korisnika u Severnoj Americi se takođe vratio na 185 miliona.

Facebook je prijavio prihode od 12 milijardi dolara, što je rast od 50 procenata u poređenju sa prošlogodišnjih osam milijardi dolara. Ovi rezultati su prevazišli i predviđanja analitičara, dok su Facebookove akcije bile u rastu od gotovo sedam procenata.

Istovremeno, CEO Facebooka Mark Zuckerberg i COO Sheryl Sandberg su ukazali na važnost privatnosti podataka korisnika, uz isticanje da prepoznaju koliku je štetu naneo Cambridge Analytica skandal, koji je prema nekim procenama uticao na 87 miliona Facebook korisnika.

Tokom finansijdkog izveštaja, Zuckerberg i Sandberg su govorili o problemima sa kojima se Facebook suočio, planovima o implementaciji alatki za zaštitu i upravljanje privatnošću korisnika, a ovo je posebno aktuelno pred novi zakon Evropske Unije, koji na snagu stupa 25. maja.

Zuckerberg je govorio i o svom svedočenju pred Kongresom, nazivajući ga bitnim trenutkom za odgovaranje na sva pitanja u vezi sa Cambridge Analytica skandalom kao i osiguravanjem da se tako nešto ne ponovi.

Ukupno gledano, prvo tromesečje je pokazalo snažne rezultate koje je Facebook ostvario i pored narušene reputacije. Iapk, drugo tromesečje će pokazati pravu sliku i situaciju, kao i da li će Cambridge Analytica skandal imati značajnog uticaja na Facebookovo poslovanje.

Izvor: The Verge

Komentari

0 Dodaj komentar

Predstavljen novi Tesla S901 powered by Android televizor

Canalys: Samsung isporučio osam miliona Galaxy S9 telefona za mesec dana

10604
10605
10606
10607
10608
10609