Greška

Došlo je do greške.

Facebook je opet pod lupom zbog svojih praksi moderisanja statusa u Evropi

13.05.2021 10:21 | 0 Software/Web
Facebook je opet pod lupom zbog svojih praksi moderisanja statusa u Evropi

 

Isabella Plunkett, koja trenutno radi za kompaniju Covalen, irsku spoljnu kompaniju koja angažuje moderatore sadržaja da rade kao ugovorno osoblje, rekla je odboru da moderatori koji nisu zaposleni nemaju adekvatan pristup resursima za mentalno zdravlje. Na primer, Covalen dozvoljava sat i po „wellness vremena“ svake nedelje, ali „wellness treneri“ koje pruža kompanija nisu profesionalci za mentalno zdravlje i nisu opremljeni da pomognu moderatorima da obrade traumatični sadržaj sa kojim se često bave. Plunkett je rekao odboru da ovi wellness treneri ponekad predlažu aktivnosti poput slikanja ili karaoka.

Sadržaj je grozan, pogodio bi svakoga“, rekla je na konferenciji za novinare nakon saslušanja. „Niko ne može biti u redu gledajući grafičko nasilje sedam do osam sati dnevno.“ Rekla je da bi moderatorima trebalo pružiti iste beneficije i zaštitu kao stvarnim zaposlenima u Fejsbuku, uključujući plaćeno bolovanje i mogućnost rada od kuće. Plunkett je takođe istakla Facebook-ovo oslanjanje na sporazume o neotkrivanju podataka, za koje je rekla da su doprineli „klimi straha“ zbog koje se moderatori plaše da govore ili traže pomoć izvana.

U izjavi, portparol Facebook-a rekao je da je kompanija „posvećena radu sa našim partnerima kako bi pružila podršku“ ljudima koji pregledavaju sadržaj. „Svi koji pregledaju sadržaj za Facebook prolaze kroz detaljni program obuke o našim standardima zajednice i imaju pristup psihološkoj podršci kako bi osigurali svoju dobrobit“, rekao je portparol. „U Irskoj ovo uključuje podršku na licu mesta sa obučenim praktičarima, dežurnu službu i pristup privatnoj zdravstvenoj zaštiti od prvog dana zaposlenja. Takođe koristimo tehnička rešenja kako bismo što više ograničili njihovu izloženost potencijalno grafičkom materijalu. Ovo je važno pitanje i mi smo posvećeni tome da ovo ispravimo.

 

Pogledajte još: Chat funkcije Facebook Messenger-a i Instagram-a neće biti podrazumevano šifrovane najmanje do 2022. godine

Ovo nije prvo pokretanje ovih pitanja. Uslovi za moderatore sadržaja na radnom mestu, koji dane provode prolazeći kroz najgori sadržaj na platformi, već dugo predstavljaju problem za Facebook, koji zavisi od moderatora koji nisu zaposleni širom sveta. Kompanija je prošle godine pristala na nagodbu u iznosu od 52 miliona dolara sa moderatorima iz SAD-a koji su rekli da su njihovi poslovi rezultirali PTSP-om i drugim problemima mentalnog zdravlja.

Kao deo nagodbe, Facebook se složio da izvrši nekoliko promena u načinu na koji postupa sa sadržajem koji je upućen moderatorima na pregled. Uvela je nove alate koji će im omogućiti da vide crno-bele video zapise sa prigušenim zvukom, nastojeći da često nasilni i grafički sadržaj budu manje uznemirujući za gledanje. Takođe je dodao funkcije koje olakšavaju preskakanje relevantnih delova dužih video zapisa kako bi se smanjilo ukupno vreme provedeno u gledanju sadržaja. Kompanija je takođe uložila značajna ulaganja u AI tehnologiju, nadajući se da će jednog dana automatizovati veći deo svog rada na moderiranju.

Ali, Facebook će možda uskoro morati da odgovori na pitanja da li ove mere idu dovoljno daleko da zaštite moderatore sadržaja. Očekuje se da će odbor zatražiti od predstavnika Facebook-a i njegovih ugovornih kompanija da se pojave na drugom saslušanju kako bi se suočili sa pitanjima o njihovom postupanju sa radnicima.

Izvor: Engadget

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Australijski informatičar koji tvrdi da je otac Bitcoina, pokreće tužbu vrednu preko 4 milijardi funti

YouTube najavljuje 100 miliona dolara za nagrađivanje YouTube Shorts stvaralaca

10504
10505
10506
10507
10508
10509