Greška

Došlo je do greške.

Evropska Unija ukinula naknadu za mobilni roming

15.06.2017 16:07 | 13 Mobile
Evropska Unija ukinula naknadu za mobilni roming

Stanovnici Evropske Unije imaju veliki razlog za radovanje. Odluka Evropske Unije da ukine naknadu za mobilni roming efektivna je od danas, a pozivi, slanje poruka ili podataka preko mobilnih uređaja koštaju isto bilo da se korisnik nalazi kod kuće ili u nekoj drugoj zemlji EU.

Evropska Komisija ističe da je ukidanje naknade za roming "prava evropska priča o uspehu". Do sada, naknade za konekciju su se dodavale pri obavljanju poziva, slanju poruka ili korišćenju mobilnog protoka u različitim državama, članicama EU. Iako su naknade bile u progresivnom opadanju, sada su konačno i zvanično ukinute.

Nove odredbe sugerišu da putnici mogu svoj mobilni protok da koriste u bilo kojoj od 28 članica Unije. Članice European Economic Area: Island, Norveška i Lihtenštajn će se grupi priključiti ubrzo nakon 15. juna.

Znamo da Srbija nije deo Evropske Unije i da ova odluka nema posebnog uticaja na naše mobilne korisnike, ali to ne menja činjenicu da se radi o dobroj odluci EU i uliva nadu da će se u nekom trenutku u budućnosti primeniti i na našu zemlju.

Izvor: GSMArena

alfaunits Član postova: 34933
Moze sam da bira mrezu sada u EU, nebitno je koju. Ako nema ugovor o romingu neces moci da se konektujes na nju.
Ako ti naplate roming unutar EU za EU karticu, zali se. Moze sistem zabagovati i 'zabagovati', svugde.
DukeLander Moderators postova: 7270
Ako dobro znam,automatski bira mrezu... licno nikada nisam rucno trazio ili biraoprovajdera u inostranstvu i nisam imao problema do sada...
NShappy Vip member postova: 2740
Citiram korisnika: DukeLanderImam nemacku O2 sim karticu i odem npr za Madjarsku.Kacicu se na mrezu koja ima ugovor o roamingu sa mojom,npr Telekom Hu...
Dakle, moraš sam da biraš mrežu na koju će da se kači telefon. Ne možeš ostaviti izbor operatera na Automtski, pa da te baš briga za koga će da se zakači. Mora biti neko sa kime tvoja mreža ima ugovor o romingu. Jel?Znam da do sada, telefon postavljen na Auto, može da se kači na više od jedne mreže, a cene rominga nisu bile iste na različitim mrežama gde "gostujemo".Na neke mreže neće uopšte da se zakači, ali bar na dve uglavnom može.
DukeLander Moderators postova: 7270
Citiram korisnika: GizmoJonesKasno je ovo. VOIP aplikacije kao sto su Viber i Whatsapp su odavno zamenile i klasicne pozive i SMS. Internet kartice u Evropi su izmedju 5 i 10 Evra mesecno.
Ne znam odakle ti da VOIP aplikacije dominiraju... mozda u Srb,ali EU sigurno ne...
Citiram korisnika: NShappyNešto ne mogu da pohvatam. Da li ovo radi bez obzira na kojeg operatera (u stranoj zemlji) se prikačio vaš telefon, ili važi samo kada se telefon zakači na mrežu koju u toj nekoj drugoj državi, drži vaš matični operater.Dakle, npr. ovaj VIP kod nas je Vodafonov. Jel? Da smo mi u tom sistemu (ok, nismo, ali uzmimo sličan primer negde unutar EU), da li bi VIP korisnik morao da se kači na Vodafon mrežu, ili na bilo koju tamo gde se zatekne?
Praktican primer:Imam nemacku O2 sim karticu i odem npr za Madjarsku.Kacicu se na mrezu koja ima ugovor o roamingu sa mojom,npr Telekom Hu.Ranije bih vise placao jer sam u roamingu,sada placam istu cenu kao da sam u Nemackoj,tj kao da pricam "lokalno".Jos bolje je da imam prepaid mesecni paket gde pricam free u mrezi tj sa familijom jer smo svi u istoj i iako sam u roamingu,opet ce biti totalno free ako zovem neki nemacki broj iz svoje mreze nebitno gde se on nalazi u EU (dobio SMS sa objasnjenem).Iliti prosle godine sam u Cro placao 13 c/m kad sam zvao klince kuci (u Ger) a sada ce biti free.Sve u svemu,super stvar,a ko ce kome placati izmedju provajdera,to nas ne zanima
FOX river Član postova: 88
Koliko sam ja skapirao, radi na bilo kojoj mreži s tim što matični operator zadržava pravo da ne ponudi propisanu roming pogodnost (zastareli postpaid paket, prepaid paket i sl).
Inače postoji lista prioriteta na listi roming partnera, pa se tako T-mobile kartice primarno kače na T-mobile mreže u stranim zemljama.
VIP se primarno kači na A1 u Austriji, Telenor na Telenor u Mađarskoj. Ipak, moguće je koristiti i druge provajdere ako primarni nema domet.
Sent from my iPhone using Tapatalk

Google angažovao bivšeg dizajnera čipova za Apple

Samsung počinje sa masovnom proizvodnjom 64-slojnog 256 Gbit 3D TLC NAND flasha

10104
10105
10106
10107
10108
10109