Greška

Došlo je do greške.

Evropa razmatra zabranu pristupa društvenim mrežama tinejdžerima mlađim od 16 godina

15.12.2015 18:06 | 5 Software/Web
Evropa razmatra zabranu pristupa društvenim mrežama tinejdžerima mlađim od 16 godina

Maltretiranje je u danima pre Interneta bilo rezervisano za škole ili igrališta. Međutim, sa novim tehnologijama, pojavilo se sajber-maltretiranje koje je najizraženije na društvenim mrežama. Posledice ovog vida maltretiranja mogu biti identično ekstremne kao i kod "klasičnog" maltretiranja, gde tinejdžeri posežu za samoubistvom kao krajnjim rešenjem i izlaskom iz neprijatne situacije. S obzirom na to da je sajber-maltretiranje sve rasprostranjenije, u Evropi se razmatra donošenje zakona i uredbi koji tinejdžerima mlađim od 16 godina zabranjuju korišćenje društvenih mrež, bez prethodnog odobrenja roditelja.

Naravno, ima i onih koji se protive ovoj ideji. U otvorenom pismu, kojke su napisale evropske Internet organizacije za sigurnost i eksperti, objašnjava se kako Internet društvene mreže zapravo mogu koristiti tinejdžerima. Sugeriše se kako je Internet korisno mesto za decu, gde se mogu obratiti mnogim organizacijama za pomoć prilikom maltretiranja, ukoliko žive sa članovima porodice koji su zavisnici od droge, alkoholičari i slično. Twitter zajednica je takođe izrazila svoje negodovanje planovima Evrope da ograniči pristup Internetu tinejdžerima mlađim od 16 godina.

Trenutna regulativa omogućava tinejdžerima starosti od 13 godina pa na više, da koriste društvene mreže bez roditeljskog nadzora.

Izvor: HuffPost

Komentari

0 Dodaj komentar

LG predstavio nove X-Boom zvučne sisteme

Mozilla Firefox 43.0 dostupna za Linux, Mac i Windows

10504
10505
10506
10507
10508
10509