Greška

Došlo je do greške.

Evo promena koje će Android 12L doneti na vaš pametni telefon

17.11.2021 09:15 | 0 Software/Web
Evo promena koje će Android 12L doneti na vaš pametni telefon

 

Google je prvi put otkrio Android 12L u oktobru, i za razliku od većine Android ažuriranja, fokusira se skoro isključivo na uređaje sa velikim ekranima. Tableti, sklopivi i Chromebook-ovi su mesta gde će doći većina promena, ali to ne znači da su obični pametni telefoni potpuno izostavljeni. Sada imamo bolje informacije o tome koje promene će se pojaviti na svim Android uređajima.

Google je već pomenuo nekoliko novih funkcija i promena API-ja koje dolaze na sve uređaje kao deo ažuriranja za Android 12L, uključujući novu opciju „brzi birač pozadine“ u AOSP Launcher-u, poziv u blizini za Pixel i Nest uređaje, vraćanje kontrola jačine zvuka za Prebacivanje, podrška za dinamičku temu u AOSP-u i boje Material You u animaciji pokretanja.

Esper je sada istakao nekoliko drugih promena. Počevši od Androida 12L, proizvođači uređaja će moći da zamene željene orijentacije koje zahtevaju aplikacije, što će imati najviše koristi kod sklopivih uređaja (npr. vaš Galaxy Fold 3 se neće okretati u stranu kada otvara aplikacije samo za portret), ali bi se takođe mogao koristiti u drugim forme.

Google takođe implementira novi Audio Spatializer API, namenjen da objedini sve različite implementacije podrške za prostorni zvuk (koji se trenutno nalazi u Sony telefonima, između ostalog), tako da aplikacije mogu lako da utvrde da li trenutni uređaj podržava prostorni zvuk. Android 12L takođe podržava screen-to-head praćenje, tako da ako imate slušalice sa sopstvenim akcelerometrom i žiroskopom, one mogu da prijave trenutni položaj vaše glave Androidu za upečatljiviji zvuk.

 

Povezana vest: Android 12L najavljen za sklopive uređaje i uređaje sa velikim ekranom

Još veća promena je ona koja će se verovatno koristiti na seriji Google Pixel 6 koja je nedavno lansirana. Trenutno, VoiceInteractionSession API može da dobije informacije o tome koja aplikacija trenutno radi na uređaju, a deo načina na koji može da razume šta je na ekranu je tako što će napraviti snimak ekrana i zatim analizirati taj snimak ekrana putem OCR-a. Međutim, dva nova povratna poziva se dodaju u Android 12L — registerVisibleActivityCallback i unregisterVisibleActivityCallback.

Prvi od ova dva povratna poziva omogućava aplikaciji pomoćnika da registruje povratni poziv kako bi bila obaveštena o promeni vidljive aktivnosti, dok drugi jednostavno poništava registraciju povratnog poziva. U suštini, ovo će omogućiti aplikaciji pomoćnika da prati kretanje korisnika kroz aplikacije kako bi pružila moćnije predloge i integrisanije iskustvo. Esper veruje da će „novi“ Google pomoćnik koji pokreće Pixel uređaje od Pixel 4 i novijih modela u velikoj meri koristiti ovu mogućnost.

 

Growthoflargescreendevices1024x581.png

 

Konačno, Google takođe ima dva različita API-ja za pristup spoljnom skladištu u Android 12L. U Androidu 10, Google je predstavio kontroverzni framework Scoped Storage. Ovo je trebalo da blokira pristup većini aplikacija podacima izvan sopstvenih fascikli i određenih deljenih direktorijuma (kao što su fascikle Preuzimanja i Slike). Google je tada isključio dva široko korišćena API-ja za spoljno skladištenje u isto vreme: getExternalStorageDirectory() (koristi se za pristup primarnoj spoljnoj memoriji) i getExternalStoragePublicDirectory() (za pristup direktorijumu za skladištenje za određene tipove). Google sada poništava zastarelost oba ova API-ja. Ovo dolazi nakon promena u Androidu 11 koje su omogućile pristup za čitanje većini eksterne memorije. Da pojasnimo, aplikacije i dalje ne mogu da čitaju ili pišu sadržaj kreiran od strane drugih aplikacija u javnim direktorijumima (kao što su datoteke koje je Chrome sačuvao u fascikli Preuzimanja) bez produženih dozvola.

Verovatno ćemo saznati više o svim promenama API-ja i više uređaja u Androidu 12L nakon sledećeg beta izdanja, koje je trenutno zakazano za sledeći mesec.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Windows 10 će od sada dobijati godišnja ažuriranja funkcija

Pogledajte specifikacije dolazećeg Moto G71 5G srednjeg ranga

10504
10505
10506
10507
10508
10509