Greška

Došlo je do greške.

Evo kako Facebook konfiguriše milione svojih servera svakog dana

20.07.2018 10:17 | 2 Biznis IT
Evo kako Facebook konfiguriše milione svojih servera svakog dana


Kada je u pitanju sistem veličine Facebooka, sa više od dve milijarde korisnika na milionima servera koji pokreću hiljade konfiguracijskih promena svakog dana (uključujući i bilione provera konfiguracija), konfigurisanje svega ovoga je velika stvar. Kao i kod većine stvari kada je Facebook u pitanju, kompanija se suočava sa problemima sa kojima malo kompanija mora da se bavi i koji često prevazilaze granice jednostavnih i standardnih alata.

Da bi rešio svoje jedinstvene probleme, Facebook je razvio novi proces isporuke konfiguracija pod nazivom Location Aware Delivery ili LAD. Pre razvijanja LAD-a, kompanija je koristila alat otvorenog koda, pod nazivom Zoo Keeper, za distribuciju podataka, i iako je ta alatka funkcionisala, ona je imala prilično značajna ograničenja za kompaniju veličine Facebook-a.

 

Pogledajte još: Facebook će razvijati svoje čipove uz pomoć stručnjaka koga su preoteli od konkurencije


Facebook je želeo da napravi alatku koja bi prevazišla ograničenja, razdvojila podatke od mehanizma za distribuciju, imala vreme latencije manje od pet sekundi i podržavala 10 puta više datoteka od Zoo Keeper-a. Kompanija je takođe želela da sve ovo radi na milionima klijenata i da upravlja neviđenim brzinama ažuriranja i protokom koje samo Facebook može da generiše.

Proizvod koji je napravio Facebookov inženjerski tim, Location Aware Delivery - LAD , sastoji se od nekoliko delova: proksija koji se nalazi na svakoj mašini u Facebookovoj porodici i isporučuje konfiguracijske datoteke na bilo koju mašinu kojoj je to potrebno. Drugi deo je distributer, koji isporučuje informacije o konfiguraciji. To postiže tako što proverava nova ažuriranja, a kada ih pronađe, kreira stablo za distribuciju za niz mašina kojima je potrebno ažuriranje.


facebookserveri.jpg


Ova metodologija pomaže u rešavanju većeg broja problema sa kojima se Facebook suočava pri distribuciji ažuriranja konfiguracija u ekstremnim količinama. "Korišćenjem pomenutog stabla za distribuciju, LAD osigurava da se ažuriranja isporuče samo zainteresovanim proksijima, a ne svim mašinama. Pored toga, matična mašina može direktno da šalje ispravke ostalim mašinama, što osigurava da nijedna mašina u blizini korena ne bude opterećena", ističe u svojoj blog objavi Ali Haider-Zaveri, iz kompanije Facebook.

Što se tiče ograničenja, kompanija je uspela i njih da prevaziđe. Umesto ograničenja za ažuriranje od 5MB, povećali su ga na 100MB, a umesto 2500 korisničkih ograničenja, ovo je povećano na 40.000.

Do ovog sistema se nije lako došlo. Bila su potrebna testiranja i nova testiranja, ali je sada dostignuta odgovarajuća funkcionalnost - barem za sada, dok se Facebook ne suoči sa novim izazovima i ne pronađe nove načine da reši probleme sa kojima niko drugi do sada nije morao da se suočava na ovom nivou.

Izvor: TechCrunch

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim aktuelnim diskusijama iz IT industrije

 

mikmisha95 Registered postova: 84
Čudo. Fenomenalno je pronalaziti gomilu novih rešenja svakodnevno kako bi toliki ekosistem opstao.

Sada će svi na Instagramu znati da ste onlajn

Google Fuchsia bi mogao postati konkretan operativni sistem

10604
10605
10606
10607
10608
10609