Greška

Došlo je do greške.

EVGA prekida proizvodnju grafičkih karti, obustavila strateško partnerstvo sa Nvidia

17.09.2022 08:52 | 0 Hardver
EVGA prekida proizvodnju grafičkih karti, obustavila strateško partnerstvo sa Nvidia

Juče je kao grom iz vedra neba, stigla vest da jedan od Nvidijinih najvećih GPU partnera, EVGA, odustaje od dalje saradnje. Zašto? Odnos se pogoršao i EVGA navodi „nepoštovanje“ od strane Nvidije.

Pritisak na poslovanje jednog nezavisnog proizvođača postao je prevelik svakodnevnim spuštanjem cena i potrebom da se što pre rasprodaju zalihe i to po svaku cenu. Nije tajna da je u poslednje vreme poslovna strategija koju vodi Nivida katastrofalna po poslovanje partnera i da je sve više njih nezadovoljno poslovnim potezima svog dugogodišnjeg partnera koji je sada postao tutor.

Uostalom situacija nije od juče i traje već duže vreme. Dok su ostali imali robu na zalihama i prodavali po nižim cenama, EVGA je istrajavala na premijum strategiji i pozicioniranju Nvidia GPU brenda. U poslednje vreme je panika zavladala Nvidia redovima u smislu potrebe da se sve rasproda, što pre i po cenu gubitka, zato su isplivali neki stari, novi brendovi poput Club3D i Gainward-a sa modelima diskutabilnog kvaliteta, ali ultra atraktivnih cena.

Uostalom, ovo nije glasina i prenosimo vam zvanično saopštenje komapnije EVGA:

“EVGA will not carry the next generation graphics cards.

EVGA will continue to support the existing current generation products.

EVGA will continue to provide the current generation products.

EVGA is committed to our customers and will continue to offer sales and support on the current lineup. Also, EVGA would like to say thank you to our great community for the many years of support and enthusiasm for EVGA graphics cards.”

EVGA Management

Zvuči kao definitivni raskid i oproštaj.  EVGA kaže da će nastaviti da prodaje i podržava RTX 30 seriju dok se zalihe ne potroše. Postojeći kupci će i dalje biti zaštićeni važećim garancijama, a zalihe su zadržane za pokrivanje zamene po potrebi. Što se tiče nove prodaje, EVGA očekuje da će ostati bez GeForce kartica RTX 30 serije do kraja 2022. godine, pa ako ste od onih nostaligičnih požurite da ugrabite neki od poslednjih raspoloživih primeraka.

evgahq.jpg

Uprkos tome što je deo poslovanja kompanije sada izgubljen, EVGA je finansijski zdrava i nastaviće da radi. Kompanija i posao se neće prodati i pored toga što neće preći na Intel ili AMD GPU proizvode. EVGA se neće širiti  na nove kategorije proizvoda kako bi nadomestila gubitak prometa u delu posla sa grafičkim kartama, bar ne za sada.

Google sve manje pridaje značaja budućim pronalascima i inovacijama, biznis u prvom planu

4K monitor za dizajn i rad - Xiaomi 4K Monitor 27”

10203
10205
10206
10207
10208
10209