Greška

Došlo je do greške.

EU planira digitalni novčanik za plaćanja, lozinke i lične dokumente

01.06.2021 14:59 | 0 Biznis IT
EU planira digitalni novčanik za plaćanja, lozinke i lične dokumente


Evropska Unija (EU) se sprema za objavu digitalnog novčanika, koji će građanima omogućiti da čuvaju detalje o plaćanjima, kao i lozinke, prema izveštaju Financial Timesa. Aplikacija će takođe omogućiti članovima u svih 27 zemalja da čuvaju službene dokumente, poput vozačke dozvole, i pristupaju raznim privatnim i javnim uslugama sa jedinstvenim onlajn ID-om.

Do sada su pojedine države članice EU izdavale sopstvene digitalne ID-ove, ali oni nisu bili kompatibilni, a koristili su se u samo 19 zemalja. Uz pandemiju koja prisiljava mnoge ljude da budu onlajn, EU će promovisati ideju o korišćenju ID-a kao načina lakšeg pristupa javnim i privatnim uslugama.

Korisnici će navodno moći da otvore aplikaciju pomoću skeniranja otiska prsta ili mrežnjače oka, iako konačni detalji još uvek nisu definisani. Digitalni novčanik neće biti obavezan, ali građanima će navodno ponuditi veću digitalnu sigurnost i fleksibilnost. Da bi se zaštitila privatnost, EU će sprečiti kompanije da koriste bilo koje podatke prikupljene iz ličnih karti u svrhu marketinških i drugih komercijalnnih aktivnosti.

EU planira da novi sistem uvede za oko godinu dana.

Izvor: Engadget

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

AMD donosi RDNA 2 grafiku na Exynos čipove

G.Skill najavljuje Trident Z Maverik DDR4 memoriju uz MSI MPG GAMING MAVERIK paket

10604
10605
10606
10607
10608
10609