Greška

Došlo je do greške.

EU bi mogla da natera WhatsApp, Messenger, iMessage i druge da ponude interoperabilnost

25.03.2022 16:22 | 0 Biznis IT
EU bi mogla da natera WhatsApp, Messenger, iMessage i druge da ponude interoperabilnost

 

EU je dogovorila nove zakone za ograničavanje tržišne moći velikih tehnologija. Novi Zakon o digitalnim tržištima (DMA) ima za cilj stavljanje na crnu listu antikonkurentnih praksi i prisiljavanje popularnih servisa za razmenu poruka kao što su WhatsApp, Messenger, iMessage i drugi da se otvore i sarađuju sa manjim platformama za razmenu poruka.

U saopštenju za štampu EU o ovom pitanju stoji:

Tokom skoro 8 sati dugog triloga (trosmerni razgovori između Parlamenta, Saveta i Komisije), poslanici EU su se složili da će najveći servisi za razmenu poruka (kao što su WhatsApp, Facebook Messenger ili iMessage) morati da se otvore i sarađuju sa manjim platformama za razmenu poruka, ako to zahtevaju. Korisnici malih ili velikih platformi bi tada mogli da razmenjuju poruke, šalju datoteke ili upućuju video pozive preko aplikacija za razmenu poruka, dajući im na taj način veći izbor. Što se tiče obaveze interoperabilnosti za društvene mreže, suzakonodavci su se složili da će takve odredbe interoperabilnosti biti procenjene u budućnosti".

Na osnovu ove izjave, očigledno je da EU želi da popularni servisi za razmenu poruka nude interoperabilnost sa drugim, manjim platformama za razmenu poruka. Međutim, nije jasno da li će zakon takođe naterati glavne platforme za razmenu poruka da rade zajedno, odnosno dozvoliti korisnicima da šalju poruke iz jedne aplikacije u drugu.

Ako se ispostavi da je to slučaj, kompanije poput Apple-a i Meta će morati da otvore svoje ekosisteme za razmenu poruka. Iako bi ovo moglo biti korisno za krajnje korisnike i male platforme za razmenu poruka, moglo bi izazvati neke nedoumice oko privatnosti. Pošto sve glavne aplikacije za razmenu poruka koriste različite metode za šifrovanje, nuditi interoperabilnost uz održavanje privatnosti korisnika moglo bi se pokazati kao izazov. Da bi ublažila bilo kakve probleme, EU će uključiti postepeni rok u konačni sporazum koji će kompanijama dati šansu da implementiraju različite nivoe interoperabilnosti tokom određenog vremenskog perioda.

 

Pogledajte još: Crypto raste dok Rusija razmišlja da li da ga prihvati za plaćanje nafteKompanije koje se ne pridržavaju novih pravila biće kažnjene novčanom kaznom do 10% svog ukupnog svetskog prometa u prethodnoj finansijskoj godini. Kazna će se povećati na 20% za ponovljene prekršaje. EU bi takođe mogla zabraniti kompanijama da preuzimaju druge kompanije na određeno vreme u slučaju sistematskih kršenja.

Govoreći o novoj uredbi, portparol Apple-a je za The Verge rekao da je kompanija „zabrinuta da će neke odredbe DMA stvoriti nepotrebne propuste u privatnosti i bezbednosti“ za korisnike, dok bi druge odredbe mogle zabraniti kompaniji „da naplaćuje intelektualnu svojinu“. Portparol je dalje dodao da Apple planira da „nastavi da radi sa zainteresovanim stranama širom Evrope u nadi da će ublažiti ove ranjivosti“.

Pored zahteva interoperabilnosti za razmenu poruka, Zakon o digitalnim tržištima će razbiti antikonkurentske prakse velikih tehnologija. Propisi će nametnuti ograničenja na kombinovanje ličnih podataka iz različitih izvora, omogućiti korisnicima da preuzimaju i instaliraju aplikacije sa platformi trećih strana, zabraniće kompanijama da objedinjuju usluge i sprečiće praksu samopreference.

Treba imati na umu da Zakon o digitalnim tržištima još nije usvojen, i da EU još treba da finalizuje jezik, nakon čega će morati da ga odobre Parlament i Savet EU. Prema rečima komesara EU za konkurenciju Margrete Vestager, DMA bi trebalo da stupi na snagu „negde u oktobru“. Do tada bi propisi mogli da pretrpe dodatne izmene i prepravke.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Reper u pucačini, Snoop Dogg dolazi u Call of Duty

Gmail obaveštenja sada mogu da se pauziraju na telefonima kada koristite računar

10604
10605
10606
10607
10608
10609