Greška

Došlo je do greške.

EU 7. juna odlučuje o univerzalnom standardu za punjače

05.06.2022 20:11 | 0 Mobile
EU 7. juna odlučuje o univerzalnom standardu za punjače

 

Činjenica jeste da se već duže vreme govori o uvođenju univerzalnog standarda za punjače mobilnih telefona koji se prodaju u evropskim zemljama. U ovom trenutku poznat je datum donošenja te odluke.

USB-C za sve

Kako navodi Reuters, dan odluke jeste sedmi jun tekuće godine, a prema trenutno dostupnim informacijama izglasaće se odluka o USB Type-C kao standardnom ulazu za sve mobilne telefone i ostale slične uređaje koji se prodaju unutar Evropske unije.

Najveći protivnik ove odluke je već godinama Apple. Poznato je da ova kompanija koristi Lightning port na svojim iPhone uređajima, a do sada je tvrdoglavo odolevala uvođenju USB Type-C porta. Sve to bi uskoro trebalo da se promeni.

Duga istorija

Prve tendencije vezane za uvođenje univerzalnog standarda za punjače mobilnih telefona u evropskim zemljama pojavili su se pre više od deset godina. Tada su korisnici iPhone i Android telefona podneli prve žalbe zbog potrebe da koriste različite punjače za svoje mobilne telefone.

C_1.jpg

Do sada, Apple je odolevao pritiscima, ali se čini da bi sedmog juna mogla biti doneta konačna odluka. Svesna je toga i ova kompanija, a nezvanični navodi kako se radi na testiranju USB Type-C porta i punjača za iPhone telefone će uskoro najverovatnije biti potvrđeni.

Šta donosi uredba?

Za sada još uvek nisu poznati svi detalji vezani za uredbu koja će doći na dnevni red za samo nekoliko dana. Međutim, prema informacijama koje prenose insajderi, očekuje se da će se zahtevati na tome da pametni telefoni, tableti, i bežične slušalice prihvate USB Type-C kao jedan jedini port za punjenje ovih uređaja.

Treba naglasiti i da se ovo odnosi na sam port na mobilnom telefonu, tabletu, ili slušalicama. Rešenje u vidu adaptera sa, recimo, Lightining porta na USB Type-C više se ne smatra adekvatnim.

U ovom trenutku se očekuje finalizacija ove uredbe. Insajderske informacije takođe navode kako neki zakonodavci žele da se i prenosni računari uključe u ovu uredbu. Svakako, 7. jun je datum koji će doneti dosta toga novog, pa nam jedino ostaje da sačekamo taj utorak i vidimo šta su EU parlamentarci izglasali.

TCL Stylus ima Dimensity 700, 5G i olovčicu, a košta samo 258 dolara

Providni OLED ekrani dolaze i omogućiće nam da montiramo TV gde god želimo

10104
10105
10106
10107
10108
10109