Greška

Došlo je do greške.

EU planira 'pravo na servisiranje' pravila za telefone i tablete

13.03.2020 12:06 | 0 Biznis IT
EU planira 'pravo na servisiranje' pravila za telefone i tablete


Evropska Unija (EU) je usvojila novi akcioni plan (Circular Economy Action Plan), koji uključuje nekoliko ciljeva kojima Unija teži. Jedan od ovih ciljeva je i uvođenje "prava na servisiranje" građanima EU, a ovo bi trebalo da zaživi do 2021. godine.

Ukoliko budu uspešno implementirana, ova pravila će značiti da će uređaji biti od koristi duže pre nego što budu morali da se recikliraju ili završe na deponijama. Planovi su predstavljeni kao deo širih inicijativa za različite proizvode, koji uključuju i tekstile, plastiku, ambalažu i hranu, sa ciljem da ekonomski blok postane neutralan prema klimatskim promenama do 2050. godine.

Pored uvođenja novih pravila u okviru "prava na servisiranje", EU želi i da proizvodi od starta budu održiviji kada je dizajn u pitanju. U okviru novog plana, proizvodi bi trebalo da budu izdržljiviji, podobni za višekratnu upotrebu, dostupni za nadogradnju i konstruisani od većeg broja recikliranog materijala. EU se nada i da će moći da nagrađuje proizvođače koji ostvare ove ciljeve. Konačno, Evropska Unija razmatra nove šeme koja će potrošačima omogućiti da lakše prodaju ili vrate stare telefone, tablete ili punjače.

EU je prošle godine predstavila "pravo na servisiranje" pravila za kućne uređaje, kao što su televizori, frižideri i veš mašine, a sada svoja pravila o ekološkom dizajnu želi da proširi na elektronske uređaje. Prema navodima The Guardiana, veruje se da se manje od 40 procenata ovih uređaja reciklira u EU.

 

Pogledajte još: Huawei je dobio novo produženje licence od strane administracije SAD


Postavlja se pitanje koliko će ovih inicijativa biti funkcionalno u praksi, a zvanična najava Evropske Unije ne daje direktan odgovor na ovo. Na primer, da li će kompanije biti forsirane da omoguće korisnicima da servisiraju svoje uređaje ili će pravila dozvoliti kompanijama da primoraju kupce da im se obrate direktno?

Ovo zakonodavstvo je još uvek u ranoj fazi i moraće da ga odobre države članice EU, kao i Evropski parlament, kako bi postalo zakon. Više detalja i dokumentacije o ovom akcionom planu je dostupno ovde.

Izvor: XDA Developers

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Meizu proslavlja 17. rođendan, predstavlja Meizu 17 5G u aprilu

Realme 6i će imati 48MP četvorostruki sistem kamera

10604
10605
10606
10607
10608
10609