Greška

Došlo je do greške.

Ethereum Merge je završen, počela je nova era bez rudara

15.09.2022 11:19 | 0 Software/Web
Ethereum Merge je završen, počela je nova era bez rudara

Velika promena Ethereum mreže poznata kao The Merge konačno se dogodila, prebacujući digitalnu mašineriju druge najveće kriptovalute na svetu na mnogo energetski efikasniji sistem, čime se krunišu godine razvoja Ethereum fondacije.

Prednosti novog lanca su potencijalno ogromne. Ethereum bi sada trebalo da troši 99,9% manje energije, što je jednako potrošnji struje cele Finske. Ethereum programeri kažu da će nadogradnja učiniti mrežu sigurnijom i skalabilnijom. Treba napomenuti i da se na Ethereum blokčejnu nalazi ekosistem berzi kriptovaluta vredan 60 milijardi dolara, kompanija za pozajmljivanje sredstava, NFT  tržišta i drugih aplikacija.

Kompleksnost ažuriranja je bila dodatno pojačana činjenicom da je to možda bio jedan od najvećih poduhvata na softveru otvorenog koda u istoriji, koji je zahtevao koordinaciju između desetina timova i desetina pojedinačnih istraživača, programera i volontera, prenosi CoinDesk.

Merge_Diagram.jpg

Zbogom rudari

Bitcoin je zvanično predstavljen 2008. godine, i tada je svet upoznat sa idejom decentralizovanje knjige – jedinstvenog, nepromenljivog zapisa o transakcijama koje računari širom sveta mogu da vide, menjaju i veruju bez potrebe za posrednicima.

Ethereum je predstavljen 7 godina kasnije i proširio je osnovne Bitcoin koncepte pametnim ugovorima – ili kompjuterskim programima koji efektivno koriste blokčejn kao globalni superkompjuter, snimajući podatke u svoju mrežu. Ta inovacija je bila osnovni sastojak decentralizovanih finansija (DeFi) i NFT-a – glavnih katalizatora najnovijeg kripto trenda.

Objedinjavanje povlači Ethereum Proof-of-Work (PoW) sistem, u kojem su se kripto rudari takmičili da upišu transakcije u svoju knjigu i zato budu nagrađeni, rešavanjem kriptografskih zagonetki.

Grafike

Većina kripto rudarenja danas se odvija na „farmama“, iako se one mogu prikladnije opisati kao fabrike. Farme su ogromna skladišta sa policama punih računara naslaganih jedan na drugi kao police sa knjigama u biblioteci – svaki računar je maksimalno opterećen i vreo, jer radi kompleksne proračune koje omogućavaju nagradu od kriptovaluta.

Ovaj sistem, koji je bio pionir bitkoina, je ono što je dovelo do toga da Ethereum troši toliko energije i odgovoran je za podsticanje reputacije blockchain sektora kao ekološke pretnje.

Dobrodošli ulagači

Novi Ethereum sistem, Proof-of-Stake (PoS), u potpunosti ukida rudarenje. Rudare zamenjuju validatori – ljudi koji „ulažu“ najmanje 32 ETH tako što ih šalju na adresu u Ethereum mreži na kojoj se ne mogu kupiti ili prodati.

Ovi uloženi ETH tokeni deluju kao tiketi za lutriju: što više ETH validator uloži, veća je verovatnoća da će jedan od njegovih tiketa biti izvučen, dajući mu mogućnost da upiše „blok“ transakcija u Ethereum digitalnu knjigu.

ETH_7D_graph_coinmarketcap.jpg

Ethereum je 2020. godine uveo PoS mrežu pod nazivom Beacon Chain, ali do spajanja to je bila samo test zona za validatore. Prelazak Ethereum mreže na Proof-of-Stake uključivao je spajanje Beacon lanca sa glavnom mrežom Ethereuma (Mainnet).

Nova zarada

Umesto jednog softvera otvorenog koda, Ethereum mrežu je bolje shvatiti kao neku vrstu živog organizma koji se spaja kada gomila računara međusobno razgovara na istom jeziku, gde svi prate identičan skup pravila.

Novi Ethereum sistem uvodi novi skup naknada za ljude koji upravljaju ovim računarima, kako bi pratili pravila, čime se onemogućavaju manipulacije sa zapisima.The Merge

„Proof-of-Work je mehanizam kojim uzimate fizičke resurse i pretvarate ih u sigurnost mreže. Ako želite da vaša mreža bude sigurnija, potrebno vam je više tih fizičkih resursa“, objasnio je Tim Beiko, glavni programer Ethereum fondacije. „U PoS  sistemu, koristimo finansijska sredstva za obezbeđivanje sigurnosti mreže.“

Iako je Ethereum imao hiljade pojedinačnih rudara koji su radili i obezbeđivali PoW mrežu, računari iz samo tri rudarske grupe dominirali su većinom hashrate – ukupne snage mreže.

Ako bi se nekoliko velikih Ethereum rudarskih kompanija dogovaralo da sakupe većinu hashrate mreže, oni bi bile u stanju da izvedu takozvani 51% napad, što bi njima omogućilo da sami kreiraju blokove, jer je za njihovu validaciju potreban konsenzus.

U PoS sistemu, količina ETH-a koji se ulaže – a ne količina energije koju neko troši – diktira kontrolu nad mrežom. To znači da su napadi ovog tipa na mrežu mnogo skuplji, jer se napadačima može smanjiti ili smanjiti uloženi ETH, kao kazna za pokušaj maliciozne radnje.

Sa druge strane, Bitcoin izgleda nikada neće odustati od PoW sistema– za koji zagovornici insistiraju da ostaje više testiran i bezbedniji sistem.

ETH BTC

I iako kontrola nad mrežom Ethereum više neće biti koncentrisana u rukama nekoliko rudarskih sindikata kojima se javno trguje, kritičari insistiraju da će stari moćni igrači samo biti zamenjeni novim. Lido, neka vrsta kolektiva validatora koji vodi zajednica, kontroliše preko 30% udela u Ethereum PoS lancu. Coinbase, Kraken i Binance – tri najveće kripto berze – poseduju još 30% udela u mreži.

Skepticizam oko PoS sistema podstakao je Čendlera Gua, istaknutog rudara kriptovaluta, da objavi uoči spajanja, da će pokrenuti alternativni lanac starog Ethereum PoW blokčejna koji koristi stari mehanizam kojem su potrebni rudari.

Šta je sledeće?

„Ovo je prvi korak na velikom Ethereum putu ka tome da bude veoma zreo sistem, ali ima još koraka koje treba uraditi“, rekao je Vitalik Buterin, jedan od ko-kreatora Ethereum mreže.

Relativno visoke naknade i male brzine Ethereum mreže nisu još uvek adresirane ovim ažuriranjem, i one su i dalje prepreka rastu njegove korisničke baze. Buterin je ranije izneo niz narednih koraka za mrežu koji uključuje „sharding“ – metod koji bi trebalo da pomogne u rešavanju sporih vremena transakcija mreže i visokih naknada širenjem transakcija na delove (shard), što je on poredio sa dodavanje traka u autoput.

Ta nadogradnja je prvobitno bila predviđena da prati prelazak na Proof-of-Stake, ali joj je prioritet pomeren, jer su se pojavila nova rešenja koja su efikasnija - nazvana „rollups“ (zbirni paketi).

 

 

Zbirni paketi deluju kao budući korak razvoja Ethereum mreže, gde rešenja zajednice – umesto ažuriranja osnovnog koda Ethereum – igraju primarnu ulogu u proširenju mogućnosti lanca.

Za Buterina, spajanje je samo početak. „Za mene, spajanje samo simbolizuje razliku između Ethereum mreže u ranoj fazi i Ethereum mreže kakvu smo oduvek želeli... da postanemo“, rekao je on u strimu uživo u četvrtak. „Zato hajde da napravimo sve ostale delove ovog ekosistema i pretvorimo Ethereum u ono što želimo da bude.“

Razvojni put inovacija: Restrospektiva Huawei Mate serije

Intel postavio standarde za brži razvoj veštačke inteligencije

10504
10505
10506
10507
10508
10509