Greška

Došlo je do greške.

Epic-ov Reality Scan pretvara stvarne predmete u 3D modele

06.04.2022 11:12 | 0 Software/Web
Epic-ov Reality Scan pretvara stvarne predmete u 3D modele

 

Kompanija Epic poznata je po mnogo čemu – besplatnim video igrama koje deli svake nedelje, planetarno popularnoj video igri Fortnite, ali i jednom od najpopularnijih engine-a za razvoj video igara, Unreal Engine-5. Tokom prošle godine, ova kompanija predstavila je petu verziju ovog alata za razvoj video igara, a sada planira da dodatno olakša stvaranje i unos 3D modela u svoj engine, ali i u mnoge druge.

Do sada, oprema potrebna za skeniranje stvarnih predmeta u čovekovom okruženju bila je veoma skupa i kabasta. Kompanija Epic nastoji da to promeni predstavljanjem programa RealityScan. Najjednostavnije rečeno, ova aplikacija za mobilne telefone koristi kameru kako bi skenirala predmete i pretvorila ih u detaljne 3D modele koji se kasije mogu upotrebljavati u razne svrhe, na primer kao objekti u video igrama.

U ovom trenutku, ova aplikacija nalazi se u beta fazi razvoja, ali i korisnici će imati priliku da je isprobaju ukoliko uspeju da postanu deo ograničenog broja osoba koji će dobiti pristup u svrhe testiranja ove aplikacije.

Dakle, cilj ove aplikacije jeste pojednostavljivanje stvaranja 3D modela. Do sada, bilo je nekoliko opcija za to.

Najkomplikovanija je stvaranje 3D modela u nekom od specijalizovanih aplikacija poput Maya ili Autodesk. Druga opcija je upotrebljavanje skupe i komplikovane opreme za skeniranje stvarnih predmeta i njihovo prenošenje u digitalni svet.
Sada, isto će se moći raditi sa mobilnim telefonom. Naravno, ne treba očekivati identične rezultate i identičan kvalitet dobijenih 3D modela, pogotovo ne u početku, ali ovakve inovacije mogu znatno olakšati posao nezavisnim studijima i indie developerima koji nemaju resurse najvećih kompanija. U budućnosti, ovo bi moglo pospešiti pojavu nezavisnih naslova koji ne bi mnogo zaostajali za pravim AAA video igrama.

 U video snimku koji možete video ispod, kompanija Epic prikazala je kako se, uz pomoć iPhone mobilnog uređaja, stolica može digitalizovati u roku od nekoliko minuta. Kako bi se to uradilo, potrebno je napraviti najmanje 20 fotografija putem aplikacije RealityScan, a pravilo je ipak što više – to bolje. Sa većim brojem fotografija iz različitih uglova poboljšava se i kvalitet 3D modela.

Nakon toga, aplikacija obrađuje fotografije u oblaku, a gotov proizvod predstavlja detaljan 3D model koji korisnik može da edituje, podeli, ali i importuje direktno u Unreal Engine. Zvuči, a i izgleda, stvarno sjajno.
U ovom trenutku RealityScan aplikacija dostupna je samo za iOS operativni sistem, ali se radi i na verziji za Android. Još uvek nije poznato u kom trenutku će ova aplikacija izaći iz beta faze, ali pretpostavlja se da će biti tokom proleća.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

 

Stižu i tabovi za Windows 11 File Explorer

Smanjen broj narudžbina za Apple AirPods 3

10504
10505
10506
10507
10508
10509