Greška

Došlo je do greške.

Epic Games tuži Apple i Google nakon zabrane Fortnite-a u njihovim prodavnicama

14.08.2020 10:27 | 0 Biznis IT
Epic Games tuži Apple i Google nakon zabrane Fortnite-a u njihovim prodavnicama


Nakon provokativne najave kompanije Epic Games, Google i Apple su brzo reagovali uklanjanjem popularne Fortnite igre iz App Store-a i Play Store-a. Epic Games je nakon ovoga podbeo tužbe protiv Apple-a i Google-a.

Epic Games je sinoć objavio je da je Fortnite igračima na iOS i Android platformama dostupan novi način plaćanja za kupovine u okviru aplikacija. Kupovine se više ne obavljaju direktno u okviru aplikacije, ali korisnici mogu plaćati putem PayPal-a čime se zaobilaze platforme za plaćanje ovih kompanija. Google i Apple tako ostaju praznih ruku, jer bi se na ovaj način mogla izbeći naknada od 30 procenata, koju svaki programer mora da plati kompanijama.

Apple i Google su odmah reagovali na novi metod plaćanja, koji mnogi stručnjaci vide kao namernu provokaciju od strane Epic Games-a. Apple je komentarisao uklanjanje popularne igre iz svoje prodavnice, ističući u saopštenju da Fortnite krši smernice App Store-a. Google je objasnio da je Fortnite još uvek dostupan za Android, ali da se aplikacija više ne može nuditi u Play Store-u zbog kršenja smernica.

fortnite.jpg


Prema svemu sudeći, Epic Games je bio svestan onoga što će se desiti i već je spreman za borbu pred sudovima. Developer je protiv Apple-a već pripremio tužbu na 65 stranica, u kojoj se kompanija iz Kupertina optužuje za monopolističke prakse.

Epic Games je i protiv Google-a podneo tužbu zbog monopolističkog ponašanja. Epic Games je u prošlosti već više puta kritikovao naknade koje su programerima i developerima naplaćuju u Google Play prodavnici. Fortnite je prvobitno objavljen van Play Store-a i bio je dostupan samo za preuzimanje preko sajta kompanije Epic. U tužbi se navodi da Google-ova politika "šteti programerima i potrošačima aplikacija time što je Google tu kao obavezan posrednik u svakoj transakciji u okviru aplikacija".

Izvor: Nextpit

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Komentari

0 Dodaj komentar

Prvi telefon sa kamerom ispod displeja možda neće biti premijum model

Otkrivena ozbiljna ranjivost u Qualcomm čipovima

10604
10605
10606
10607
10608
10609