Emulirajte nuklearnu eksploziju!

Ime Cray je sinonim u svetu računara za najbrže kompjutere današnjice. Kompanija Cray je je napravila svoj novi X1 super-kompjuter, zasnovan na 4098 Cray procesora na 800MHz, vezanih u tzv. cluster. Snaga ove "zverine" je zastrašujuća - 52.4 teraflopsa. Tom brzinom je prestigao, do pre neki dan najbržeg, NEC-ovog "Earth simulator"-a, koji je

Ime Cray je sinonim u svetu računara za najbrže kompjutere današnjice. Kompanija Cray je je napravila svoj novi X1 super-kompjuter, zasnovan na 4098 Cray procesora na 800MHz, vezanih u tzv. cluster. Snaga ove “zverine” je zastrašujuća – 52.4 teraflopsa. Tom brzinom je prestigao, do pre neki dan najbržeg, NEC-ovog “Earth simulator”-a, koji je isporučivao “samo” 35.6 teraflopsa.

Cray već ima naružbine od američke vojske, nekih značajnijih instituta po Americi i Španiji, za cluster sisteme koji će imati snagu od 40 teraflopsa. Recimo samo da je cena “španske” isporuke 8.4 miliona dolara.

Ovakvi sistemi najčešće služe za emulaciju nekih pojava koje je nemoguće izmeriti u nekom realnom radu (nuklearne eksplozije, vulkani itd).
Izvor : News.com

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi