Greška

Došlo je do greške.

Električni auto koji mesecima može bez punjenja

14.06.2022 09:29 | 0 Biznis IT
Električni auto koji mesecima može bez punjenja

 

Neki vole električne automobile, neki tvrde kako ništa to ne valja bez benzina, ali činjenica jeste da su, makar prema tendencijama najvećih proizvođača automobila na svetu, električni automobili i sadašnjost i veoma bliska budućnost.

Ali šta ćemo sa dometom, šta ćemo sa vremenom punjenja baterija, kako prevazići te probleme. I stvarno jeste tako, pogotovo u zemljama kao što je Srbija gde je mreža brzih punjača za električna vozila još uvek nedovoljno razvijena. Ali možda se pojavilo rešenje.

Lightyear02.jpg

Električni automobil na solarni pogon

Holandska kompanija koja se bavi proizvodnjom električnih automobila, Lightyear, tvrdi kako njihov koncept Lightyear 0, električno vozilo na solarni pogon, može da se vozi do sedam meseci bez potrebe za priključivanjem na punjač. Dakle, nešto više od pola godine besplatne vožnje? Kako je to moguće?

Ovaj automobil na sebi ima nekoliko zakrivljenih solarnih panela koji služe kako bi se dopunjavala baterija od 60 kWh. Kombinacija donosi domet od 625 kilometara od koji je 70 kilometara posledica struje dobijene od samih solarnih panela.

Lightyear05.jpg

Prema ovim podacima, automobil može se voziti “po gradu” mesecima bez potrebe da se baterije dopune. Štaviše, u manjim sredinama može služiti i kao idealno prevozno sredstvo za odlazak na posao i povratak, jer bi se baterije dopunjavale dok ste u kancelariji.

Frekvencija punjenja

Naravno, učestalost punjenja zavisi od klime u kojoj živite. Ukoliko ste u hladnijim regijama sa malo sunca, poput Holandije, mogli biste se voziti dva meseca bez potrebe za punjenjem baterije, dok bi taj interval u zemljama poput Portugala ili Španije dostigao sedam meseci.

Lightyear03.jpg

Koliko je sve ovo realno?

Marketinški trik ili stvarnost? Iskreno - i jedno i drugo. Podaci su egzaktni – 70 kilometara samo od punjenja posredstvom solarnih panela. Ukoliko je to neka razdaljina koju prelazite dnevno, zašto ovo ne bi bilo savršen auto za vas?

Ovi solarni paneli mogli bi da donesu do 11.000 kilometara dometa svake godine, što je oko 30 kilometara svakog dana. Dakle, taman za put na posao, pa osam sati dopune baterije, pa put nazad. Naravno, u idealnim uslovima.

Lightyear04.jpg

Performanse

Treba naglasiti kako ovo nije auto za sjajna ubrzanja i brza preticanja, već mašina za štedljivu vožnju. Kako navodi TechRadar, pogonska jedinica donosi 174 konjske snage i 1.269 nm obrtnog momenta. Od 0 do 100 se stiže za oko 10 sekundi, dok je maksimalna brzina 160 km/h.

Lightyear06.jpg

Svakako, nije to baš sedam meseci jedno punjenje svakodnevna vožnja tamo amo. Ali, ovo jeste jedan ogroman korak napred za tehnologiju električnih automobila. Budućnost donosi efikasnije solarne panele, efikasnije motore za električne automobile, poboljšane baterije, i mnogo toga još. Možda budućnost automobila stvarno jeste električna.

Diablo Immortal je najgore ocenjena PC igra ikada

4 načina da ubrzate svoj Xiaomi telefon

10604
10605
10606
10607
10608
10609