Greška

Došlo je do greške.

Edge uvodi opciju koja štedi RAM vašeg računara

09.06.2022 12:37 | 0 Software/Web
Edge uvodi opciju koja štedi RAM vašeg računara

 

Kompanija Microsoft baš je rešila da promoviše svoj Edge pretraživač. Prema trenutnoj statistici baziranoj na istraživanju tržišta kompanije StatCounter, Microsoft Edge upotrebljava 10,07% korisnika, što ovaj pretraživač postavlja na drugo mesto iza neprikosnovenog Google Chrome-a. Međutim, Microsoft očigledno ne želi da se zadovolji takvim rezultatom, pogotovo imajući u vidu da mu za vratom diše Safari kompanije Apple sa 9,62% udela na tržištu.

Shodno tome, Edge dobija inovacije, poput skorašnje mogućnosti za razmenu fajlova između računara i telefona, a upravo kroz Edge. Ali, tu je i marketing koji ovoga puta kaže da Edge štedi vašu radnu memoriju putem “Sleeping tabs”. Kako?

“Uspavani” tabovi

Prema informacijama dostupnim na portalu HotHardware, “Sleeping tabs” sprečavaju vaš internet pretraživač, u ovom slučaju Microsoft Edge, da aktivno koristi radnu memoriju. Ova funkcionalnost radi na principu isključivanja onih tabova koje ne koristite aktivno iz vaše radne memorije. Na ovaj način Edge rasterećuje vaš RAM, a sve to čini pretraživanje interneta nešto bržim.

Edgepodesavanja.jpg

Pored toga, oni tabovi koji su trenutno “uspavani” neće učitavati ni oglase ni ostatak video sadržaja koji ste možda ostavili na pola, a sve to dodatno rasterećuje vaše sistemske resursa. Ukoliko koristite prenosivi računar, “Sleeping tabs” će poboljšati i autonomiju vaše baterije.

Ušteda

Normalno je da Microsoft želi da se pohvali rezultatima i uštedama do koje je “Sleeping tabs” omogućio korisnicima. Prema samim navodima ove kompanije, ova funkcionalnost prisutna u Edge pretraživaču korisnicima je uštedela preko 273 petabajta radne memorije tokom prethodnih 28 dana.

To je 39,1 MB uštede po otvorenom tabu, što ne zvuči impresivno, ali se svakako nakupi. Ovo je pogotovo bitna ušteda za sve vas koji redovno imaju otvoreno više od 20, 30, 50, ili čak i stotinu tabova unutar vašeg pretraživača.

Fina podešavanja

“Sleeping tabs” je automatski uključen unutar Edge pretraživača i vaši tabovi će postati “uspavani” nakon 2 sata nekorišćenja. Međutim, ukoliko želite da dodatno modifikujete podešavanja, to možete uraditi kroz Settings, System and performance, i nakon toga Optimize performance. Ovde možete uključiti i “Efficiency Mode” koji donosi još veću uštedu sistemskih resursa.

Edgepodesavanja.jpg

Kako sprečiti Burn-In na OLED ekranima?

Počela prodaja HONOR Magic4 Pro u Srbiji

10504
10505
10506
10507
10508
10509