Greška

Došlo je do greške.

Edge je popularan?

03.05.2022 13:50 | 0 Software/Web
Edge je popularan?

 

Svi pamtimo mnoge šale koje su pravljene na račun prethodnog pretraživača kompanije Microsoft, Internet Explorera. Nakon toga, pojavio se Microsoft Edge, a niko nije ni mogao da zamisli da će to jednog dana postati, u stvari, veoma respektabilan pretraživač. 

A zašto jednog dana? Jednostavno, to nije bilo to. I pored svih jedinstvenih funkcionalnosti, brzine učitavanja veb stranica, kao i posebne optimizacije za sve računare koji koriste ekran na dodir kao glavni metod unosa podataka, engine na kom je ovaj pretraživač razvijen nije bio dovoljno dobar. Tako, ova verzija Edge pretraživača nikada nije dospela do makar 10% udela. 

Nakon što je originalni Edge projekat ugašen, kompanija Microsoft otpočela je rad na novoj, ovoga puta Chromium verziji svog pretraživača. Nakon dve godine od prelaska na Chromium, Microsoft Edge beleži najbolje rezultate ikada. Iznenađeni smo činjenicom da upravo Edge ima preko 10% udela na svetskom tržištu. 

Dakle, prema navodima kompanije StatCounter, Microsoft Edge uspeo je da osvoji 0.42% tržišta, što mu je omogućilo da pređe tu magičnu cifru od 10 procenata. Pa da čestitamo. A kakva je situacija sa drugim pretraživačima?

 

Pogledajte još: Microsoft Edge dobija ugrađeni VPN koji pokreće Cloudflare

 

Što se tiče pretraživača za računare, na prvoj poziciji je neprikosnoveni Google Chrome sa čak 66.64% tržišnog udela. Odmah iza njega je Microsoft Edge, a na trećem mestu nalazi se Apple Safari sa 9.61% udela. Na četvrtom i petom mestu su Mozilla Firefox i Opera sa 7.86% i 2.43%. A mi smo mogli da se zakunemo da će na drugom mestu biti Mozilla.

Na mobilnoj sceni situacija je nešto drugačija. Na prvom mestu je i dalje Google Chrome sa 63.57% udela, dok je na drugom mestu Apple Safari sa 24.48%. Dakle sve skupa više od 90%, dok se ostali bore za mrvice sa stola. Treće i četvrto mesto pripadaju Samsung internet pretraživaču i Operi sa 4.90% i 1.88%, dok UC Browser ima udeo od 1.41%, prenosi Neowin.

To je to što se tiče situacije na globalnom tržištu. Šta je, pak, sa Srbijom? Kako tu stoje stvari? Evo upravo ovako, kao na slici ispod.

 

Srbijabrowsermarketshare.jpg

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Samsungov 3nm proces možda pre TSMC-ovog?

Haylou pametni satovi - RT (LS05S) i RT2 recenzija

10504
10505
10506
10507
10508
10509