Greška

Došlo je do greške.

Dyson razvija robote za sve kućne poslove koje mi ne volimo da radimo

26.05.2022 10:14 | 0 Hardver
Dyson razvija robote za sve kućne poslove koje mi ne volimo da radimo

 

Da budemo iskreni, niko ne voli kućne poslove. Zašto gubiti vreme na pranje i sušenje sudova, usisavanje, čišćenje i druge pošasti, kada biste isto to vreme mogli da potrošite raditi stvari koje volite? Bilo to gledanje filma, igranje video igre, šetanje, pecanje, ili nešto treće.

Naravno, postoje mašine za pranje sudova, veša, kao i usisivači, ali opet morate da budete tu, da stavite sudove u mašinu, da držite usisivač... Mali kućni roboti - čistači još uvek ne uspevaju da zađu u sve uglove, pa na kraju ipak ništa bez čvrste ljudske ruke. Ali, još ima vremena i živaca za sve to. Čini nam se da se tom logikom vodila i kompanija Dyson.

Kućni roboti

Kompanija Dyson upravo je otkrila kako već čitave decenije tajno radi na razvoju kućnih robota koje smo do sada mogli da vidimo samo u retro Sci-Fi filmovima. Ali, o čemu se to tačno radi? Prikazane su mogućnost kućnih robota koji su u stanju da obavljaju raznorazne kućne poslove. Dakle, Dyson ne želi više da proizvodi samo kvalitetne usisivače, već i mnogo više od toga.

Dyson2.jpg

Na primer, možete da vidite kako roboti predstavljeni u video snimku skupljaju razne stvari rasute po patosu. Drugi robot tanjire premešta na mesto za njihovo sušenje. Treći robot je bio zadužen za autonomno usisavanje kauča. Nekoliko različitih rešenja za nekoliko najomraženijih kućnih zaduženja. Apsolutno sjajno.

Kako sve to funkcioniše

Roboti koji su prikazani u video snimku koji možete videti na kraju vesti percipiraju stvarnost putem naprednih senzora i kamera. Kako navodi portal HotHardware, roboti ovakve namene moraju biti u stanju da prepoznaju ljude, ali i da mapiraju sopstveno okruženje kako bi uspešno obavljali zadate poslove.

Budućnost

Zapošljavanje više od dve hiljade ljudi u protekloj godini, mahom u segmentu robotike, najviše govore o posvećenosti kompanije Dyson u razvoj ovakvih i sličnih tehnologija. Pored toga, investicioni plan je alocirao 2,75 milijardi funti u istraživanje i razvoj, pa je tako put jasan. U ovom trenutku ne postoje informacije o tome kada će se ovakvi roboti pojaviti u slobodnoj prodaji, ali ako nas pitate to svakako neće biti skoro.

Uostalom, bacite pogled na video pa procenite sami.

Samsung Galaxy S23 i S24 bez Exynos procesora

Sve što treba da znate o Wi-Fi 7

10203
10205
10206
10207
10208
10209