Greška

Došlo je do greške.

Dve trećine Android antivirus aplikacija su prevare

17.03.2019 16:49 | 8 Software/Web
Dve trećine Android antivirus aplikacija su prevare


Antivirus aplikacije imaju za cilj da korisnicima omoguće da budu mirni ukoliko slučajno kliknu na sumnjiv link ili email, kao i da znaju da je njihov uređaj donekle zaštićen. Nažalost, postoji toliko antivirus aplikacija da je ponekad teško izabrati između svih njih, a još gore je to što je najveći deo tih aplikacija prevara.

Prema testiranju, koje je uradila austrijska antivirus kompanija AV-Comparatives, otkriveno je da je od 250 Android antivirus aplikacija koje su testirane dve trećine njih okarakterisano kao prevarantske. Aplikacije su testirane tako što je malware stavljan na raspolaganje uređajima kako bi se otkrilo da li ih aplikacije prepoznasu. Otkriveno je da je ovo činilo samo 80 od 250 aplikacija.

 

Pogledajte još: Google objavio prvu Android Q betu


Međutim, čak i tih 80 aplikacija je moglo da detektuje 30% malware-a, što znači da je ostatak zlonamernog sadržaja prošao nedetektovan. Sigurnosna kompanija je takođe otkrila da veliki broj ovih aplikacija nije čak ni skeniralo zlonamerni softver. Umesto toga aplikacije se oslanjaju whitelist/blacklist sistem, zasnovan na paketima imena za aplikacije. To je dovelo do situacije da su neke aplikacije na Android uređajima označene kao zlonamerne jednostavno zato što naziv paketa nije bio u njihovoj pozitivnoj listi.

Takođe, otkriveno je da je uznemirujući broj ovih aplikacija kreiran od strane istog programera, gde je većina aplikacija bila sličnih jedna drugoj, a fokus je bio više na plasiranju reklama a manje na konkretnoj zaštiti.

Izvor: Ubergizmo

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Komentari

0 Dodaj komentar

Oppo Reno će imati 93,1% screen-to-body odnos i neće imati otvore

WhatsApp testira pregled veb stranica u okviru aplikacije

10504
10505
10506
10507
10508
10509