Greška

Došlo je do greške.

Doviđenja za Internet Explorer

25.05.2022 08:21 | 0 Software/Web
Doviđenja za Internet Explorer

 

Internet Explorer nije bio prvi pretraživač. Pre njega pojavili su se TheWorldWideWeb, Lynx, i Mosaic, i svaki od njih zaslužuje svoje počasno mesto u istoriji interneta. Međutim, Internet Explorer jeste bio prvi pretraživač za ogromnu većinu korisnika koji su otkrili internet u njegovom srednjem dobu. Zbog toga, IE jeste zaštitno lice onoga što je internet nekada bio, i iskreno nam je žao što odlazi.

Daleko od toga da je to najbolji pretraživač, ili najbrži, ili najsigurniji. Štaviše, tokom godina služio je kao šala koja se našla u mnogim mimovima na internetu. Sa pojavom pretraživača poput Mozilla Firefox i Google Chrome, njegova popularnost je opadala jer nikako nije uspevao da održi korak. Ali značaj ovog programa je nemerljiv i možemo sa ogromnom sigurnošću reći da ne bi bilo današnjih pretraživača bez njega.

Definitivni kraj

Za mnoge, a i mi smo se malo iznenadili, pomalo je neverovatan podatak da u ovom trenutku Internet Explorer i dalje ima aktivnu podršku kompanije Microsoft. Međutim, svemu tome će doći kraj 15. juna tekuće godine kada će u potpunosti prestati podrška za ovaj pretraživač, a on se polako preseliti na groblje zastarelog softvera.

internetexplorer.jpg

Ni po čemu poseban, po mnogo čemu loš, ali jednako prepoznatljiv i bitan za celokupan razvoj kako interneta tako i današnjih popularnih pretraživača, možemo slobodno reći kako je ovo odlazak legende.

Duša je večna

Iako više neće postojati kao samostalan pretraživač, Internet Explorer, makar mod za njegov vizuelni izgled, ostaće deo Edge pretraživača. Dakle, ukoliko vas povuče nostalgija i poželite da ponovo iskusite vizuelnu senzaciju pretraživanja interneta na prelasku iz jednog milenijuma u drugi, moći ćete to da uradite iz Edge-a.

Sve što treba da uradite jeste da odete u “default browser” podešavanja u Edge pretraživaču i dopustite pokretranje sajtova u Internet Explorer modu. Nakon toga, put bespućima prošlosti može da poče koliko vam duša ište. Pa, makar je toliko Internet Explorer zaslužio.

Apple će morati da pređe na USB C, što ne mora da bude loša stvar

Xiaomi predstavio Redmi Note 11T Pro i Pro+, top modele Note linije

10504
10505
10506
10507
10508
10509