Greška

Došlo je do greške.

Dolphin Attack može da prevari pametne zvučnike i digitalne asistente

11.05.2018 17:07 | 0 Software/Web
Dolphin Attack može da prevari pametne zvučnike i digitalne asistente


Iako nam nije bilo potrebno dodatnih razloga da budemo iznenađeni mogućnostima digitalnih asistenata, postoji i novi scenario koji nije preterano zabavan: muzika koja se sluša ili razgovori koje čujete na TV-u može da prevari vašeg digitalnog asistenta sa komandama koje ljudsko uho ne može da detektuje.

Ovaj metod je poznat kao kao "Dolphin Attack" (zbog toga što delfini čuju ono što ljudi ne mogu), a istraživači su svesni ovog problema godinama unazad. Osnovna ideja je da komande mogu biti skrivene u zvuku visokih frekvencija koje naši gedžeti sa digitalnim asistentima mogu otkriju, ali mi ne možemo da čujemo.

Istraživači su u 2016. godini dokazali da tehniku mogu koristiti za aktiviranje osnovnih komandi, kao što je telefoniranje i pokretanje veb stranica. U to vreme, pretpostavljalo se da je moguće ugraditi ove audio signale u muziku i druge snimke.

Izgleda da je taj dan konačno došao. U izveštaju koji je prvi objavio The New York Times, istraživači su dokazali da je u zaista moguće sakriti zvuk unutar drugih snimaka na način da je on gotovo nemoguć za detektovanje od strane ljudskog uha.

Istraživači su ovo uspeli da učine koristeći snimke muzike i govora; u oba slučaja, promene su gotovo potpuno neprimetne. Istraživači su ovo testirali preko softvera za prepoznavanje govora, a ne sa digitalnim asistentima, ali uticaj eksperimenta je u svakom slučaju ogroman.

Istraživanje može imati značajnog uticaja na tehnološke kompanije i ljude koji kupuju gedžete sa implementiranim digitalnim asistentima. Nije teško zamisliti prevarante ili hakere koji koriste tehniku da bi dobili pristup digitalnim asistentima.

Ovo je još više zabrinjavajuće zbog rastućeg trenda povezivanja digitalnih asistenata (koji stalno slušaju kako bi odgovarali na komande i upite) sa kućnim aparatima i pametnim kućnim uređajima. Kako ističe The New York Times, prevaranti i hakeri mogu koristiti tehniku da otključaju vrata korisnikovog doma ili skinu novac sa bankovnih računa korisnika.
 
Tehnološke kompanije su svesne svega ovoga, a funkcije poput prepoznavanja glasa su namenjene kako bi se izborile sa pretnjama ovog tipa. Kompanije Apple, Google i Amazon su istakle da njihove tehnologiju imaju ugrađene sigurnosne funkcije, ali nijedna od kompanija nije objavila specifične detalje.

Izvor: Mashable

Komentari

0 Dodaj komentar

Sertifikovan misteriozni Samsung Galaxy A Star

Nvidia objavila rezultate od kripto prodaje i predviđa veliki pad na ovom polju

10504
10505
10506
10507
10508
10509