Greška

Došlo je do greške.

Da li je vaše digitalno vlasništvo zaista vaše?

12.07.2022 17:05 | 0 Software/Web
Da li je vaše digitalno vlasništvo zaista vaše?

Da odmah na početku budemo jasni, svesni smo činjenice da je kompanija Sony iz svog asortimana na PlayStation Store još prošle godine uklonila mogućnost preuzimanja filmskih naslova. Međutim, do sada su korisnici one filmove koje su uredno platili mogli da pogledaju. Ali, kako navodi TechSpot, od sledećeg meseca neće više moći da pristupe svojim kupljenim filmovima jer će ih Sony u potpunosti ukloniti sa svoje onlajn platforme. Smatramo da treba ukazati koliko je to (ne)fer potez i šta ovakvi presedani znače za budućnost digitalnog vlasništva.

Uklanjanje filmova

Prema obaveštenjima koja su se pojavila na nemačkoj i austrijskoj verziji PlayStation sajta, Sony je doneo odluku da na stotine naslova ukloni iz svoje onlajn ponude brisanjem sa servera, što znači da će oni ostati izgubljeni za korisnike koji su ih platili. Krajem avgusta ove godine korisnici u Austriji neće više moći da gledaju 137 naslova dok Nemačka gubi pristup ka 317 naslova od kojih su Apocalypse Now, Spirited Away, John Wick, Robocop, i celokupni Saw serijal samo neki od njih.

JohnWick.jpg

Dobro, možete pomisliti, pa šta, neće moći više da ih kupe, to se maltene svakodnevno dešava na striming platformama, istekli su ugovori o licenci. Pa, ne baš, jer će ovi filmovi nestati i iz biblioteka onih korisnika koji su ih platili. Svi filmovi u sklopu dogovora kompanija Sony i Studio Canal više neće biti dostupni za gledanje.

Iako smo svesni da korisnika koji su na ovaj način kupovali filmove najverovatnije nema previše, ova situacija predstavlja dodatni argument protiv digitalnog vlasništva. Šta će biti sa korisnicima koje su ove filmove kupili? Ne zna se, ali nekako sumnjamo da će im Sony uplatiti novac ili odštetu.

Smisao digitalnog vlasništva

Vest vezana za kompaniju Sony pristiže samo nekoliko dana nakon obaveštenja kompanija Ubisoft o ukidanju podrške za određene video igre i njihovom uklanjanju iz onlajn prodavnica. Nije problem samo u uklanjanju iz prodavnice, već i u činjenici da korisnici više tim video igrama neće moći da pristupe, pa čak i ako su u pitanju “single-player” naslovi.

Epic.jpg

Za početak, naslov Assassin’s Creed Liberation HD uklonjen je sa Steam platforme. Ista sudbina zadesila je i naslov Silent Hunter. Pored toga, DLC sadržaji postaće nedostupni u video igrama poput Assassin’s Creed 3, Assassin’s Creed Brotherood, Far Cry 3, Prince of Persia, The Forgotten Sands i mnogim drugim, da ne nabrajamo sve. Na kraju, šuška se i da će Splinter Cell Blacklist od septembra postati nedostupan za igru jer, pretpostavili ste, jednostavno nema tolikog interesovanja za ove naslove.

Hoće li vam neko vratiti novac?

I šta onda da rade igrači koji su ove video igre uredno platili i ostavili unutar svoje kolekcije naslova koje vole i kojima žele da se vrate u nekom trenutku? Ili sa onima koji su baš evo prekosutra planirali da zaigraju neku od svojih omiljenih malo starijih igara po treći put? Sama činjenica da je kompanijama dozvoljeno da povlače ovakve poteze i korisnicima onemogućavaju pristup sadržajima koje su platili obesmišljava poentu digitalnog vlasništva jer pokazuje da ma koliko vi nešto platili, ako je na internetu onda nikada nije u potpunosti vaše.

Steam.jpg

Kupujte fizičke kopije igara

Naravno, ne želimo da zvučimo kao propovednici sudnjega dana jer situacija nije ni približno toliko drastična, makar ne u ovom trenutku. Ali, ovo jeste veoma bitna tema jer živimo u prelomnom trenutku kada i video igre, nekada tradicionalno rezervisane za prvo fizičke kertridže pa potom diskove, prelaze u digitalnu formu kako kroz onlajn kupovinu naslova koje preuzimate tako i kroz “game streaming” servise koji dobijaju ogromnu (zasluženu) popularnost. Da li će ikada vaša digitalna svojina biti sigurna kao vaša fizička svojina? Na žalost, mi mislimo da neće, a dalekosežne implikacije ove činjenice nisu niti malo prijatne.

Kada je vreme da zamenite bateriju električnog automobila?

Objavljene neverovatne nove fotografije koje je napravio James Webb teleskop

10504
10505
10506
10507
10508
10509