Greška

Došlo je do greške.

Da li je pametnije izabrati Gmail ili email sa vlastitim domenom?

28.08.2020 14:08 | 2 Software/Web
Da li je pametnije izabrati Gmail ili email sa vlastitim domenom?


PR saopštenje

Pre nekoliko dana internetom je prostrujala vest – ne radi Gmail. I dok za većinu ljudi, čak i prosečne korisnika Gmail-a ovo više spada u zanimljivosti nego u realan problem, potpuno je drugačija priča sa poslovnim korisnicima koji su odabrali Gmail kao svoj glavni (ili jedini) poslovni imejl.

Prekid u radu je trajao nekoliko sati, ali mnogo bitnije od toga je da ovo nije prvi put. Sudeći po sajtu „Down detector“ problemi sa Gmail-om su redovna pojava. Naravno, nisu svi obuhvatili isti broj korisnika, niti su imali isto trajanje, ali teško je naći mesec u kome nisu prijavljeni problemi sa ovim servisom. Najčešće se po broju prijava na pomenutom sajtu može proceniti koliko je problem veliki i rasprostranjen.

Uzrok višesatnog prekida i otežanog rada servisa nije obrazložen. Teško je reći da li je u pitanju hakerski napad, veliki kvar u infrastrukturi ili nešto banalnije.

Naravno, nije Gmail jedini koji ima ovakve probleme. Prekidi rada, nekad duži, a nekad kraći, su redovna pojava i kod drugih velikih sistema, kao što su Facebook, Steam, Youtube... Iako će se poneko iznervirati što ne može istog trenutka postaviti zabavni snimak svoje “otkačene” mačke ili slike sa letovanja, samo retki će osetiti finansijske posledice prekida rada društvenih mreža. Sa druge strane, propušten rok za odgovor na poslovnu ponudu, nemogućnost provere i odgovaranja na bitne imejlove može doneti itekako primetne finansijske posledice.

gmail_1.jpg


Jasno je zašto su se mnogi odlučili da koriste Gmail i za poslovnu komunikaciju – besplatan je i jednostavan za korišćenja, a nudi velikodušan prostor za imejlove. Servis je pokrenut još 1. aprila 2004. godine, ali definitivno nije bio šala. U međuvremenu je stekao neverovatnu popularnost, pa sada ima više od 1,8 milijardi korisnika, što je impresivan broj.

Probleme sa Gmail-om je moguće izbeći i to veoma lako: rešenje je elektronska pošta sa sopstvenim nazivom domena. Osim izbegavanja potencijalnih problema, ovakva imejl adresa, kao na primer vaš[email protected], zvuči profesionalnije od Gmail naloga i uliva poverenje. Takođe, na raspolaganju imate i mnogo veći izbor imena, jer je većina dobrih korisničkih imena na Gmail-u odavno zauzeta. Sve što vam je potrebno je da registrujete svoj domen i uzmete jedan od pristupačnih hosting paketa, na kome će se vaši imejlovi skladištiti. Konfigurisanje imejla je veoma jednostavno, a ni troškovi nisu veliki, pri čemu sve imate pod svojom kontrolom. Ako se odlučite za SuperHosting https://www.superhosting.rs, uz popust od čak 50% na cenu hosting paketa, dobijate i besplatan .RS domen.

Onima koji i dalje koriste Gmail ostaje da se nadaju da se neće ponoviti 2011. godina, kada je nekoliko desetina hiljada korisnika danima bilo onemogućeno da koristi ovaj servis. Za kraj jedan zanimljiv podatak. Istraživanje je pokazalo da korisnici Gmail-a pročitaju samo 22% imejlova koji se nalaze u Primary tabu, iako je taj tab prvo što vide kad otvore Gmail. Da li vi čitate sve?

Izvor: Superhosting

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Komentari

0 Dodaj komentar

Gotovo tri miliona aplikacija dostupno je u Google Play prodavnici

Preuzmite omiljene domaće aplikacije sa Huawei AppGallery

10504
10505
10506
10507
10508
10509