Greška

Došlo je do greške.

Da li vam je 240 Hz monitor stvarno potreban

12.06.2022 11:30 | 0 Multimedija
Da li vam je 240 Hz monitor stvarno potreban

Paneli postaju sve brži i brži, a nekadašnji standard vertikalnog osvežavanja od 60 Hz postaje stvar prošlosti. Sve je manje telefona srednje klase koji smeju da ponude brzinu vertikalnog osvežavanja manju od makar 90 Hz, ukoliko žele da ih publika ozbiljno uzme u razmatranje. 

Slična je situacija i sa računarskim monitorima. Ma kakvih 60 Hz, to je apsolutno prevaziđeno. Iskreno, moramo se složiti da pomalo i jeste, pogotovo za takmičarski gejming. Single-player video igre koje rade u 60 FPS-a i dalje odlično izgledaju i na “sporih” 60 Hz. 

Međutim, sa pojavlom novih monitora i sve većom brzinom vertikalnog osvežavanja, od 240 Hz pa i više, postavlja se pitanje da li je to stvarno potrebno i koliko herca je previše herca? Tu smo da vam ponudimo odgovor na ovu dilemu. 

 

Čemu doprinosi veći broj Hertz-a (Hz) 

Što više herca, to je prikaz pokretne slike i animacije bolji, kako prilikom igranja video igara tako i prilikom obavljanja svakodnevnih radnji na vašem računaru, bilo poslovnih bilo “skrolovanja” internetom. Pored toga, slika je oštrija, manji je efekat zamućivanja prikaza na ekranu koji dolazi sa bržim osvežavanjem slike čime povećava preciznost vaših pokreta mišem i smanjuje zamor očiju. 

Naravno, što je veća brzina vertikalnog osvežavanja ekrana, utoliko to snažniji računar tj bolju grafičku kartu morate da posedujete kako biste iskoristili sav potencijal monitora, pogotovo u video igrama. U današnje vreme treba izdvojiti pozamašnu količinu novca za jednu “zver” od računara koji bi mogao da potera najnovije video igre, pa čak i popularno e-sports naslove poput CS:GO u 240 Hz. 

UFO_refresh_test.jpg

 

Razlika u prikazu 

Prelazak sa 60 Hz na 120 Hz ili na 144 Hz je kao “nebo i zemlja”. Razlike su odmah vidljive i neverovatne. Nećete moći da verujete koliko je prikaz slike poboljšan u odnosu na 60 Hz koje ste do sada koristili. 

Međutim, razlike između, recimo, 144 Hz i 240 Hz su mnogo manje primetne i potrebno je ne samo dobro oko, već i prethodno iskustvo korišćenja ekrana sa viskim stepenom vertikalnog osvežavanja ili prilikom gejminga ili prilikom ozbiljnijeg rada na računaru, kako biste eventualno primetili neku osetniju razliku. Zato se 240 Hz lako može okarakterisati kao “overkill” za većinu korisnika. 

60_vs_240Hz.jpg

 

Kome su takvi monitori potrebni? 

Jedina grupa korisnika koji bi mogli da iskoriste pun potencijal monitora sa tako visokim stepenom vertikalnog osvežavanja jesu profesionalni gejmeri oni kojima je svaki frejm i svaka milisekunda bitna. Dakle u pitanju su profesionalni korisnici. Za običnog korisnika, 165 HZ moglo bi predstavljati najbolji izbor, i to ne samo zbog brzine osvežavanja, već i aspekata cene i realne koristi. 

Ukoliko, pored bržeg, želite i oštriji prikaz slike na monitoru  veće dijagonale, 240 Hz i brži možda nisu praavi izbor jer su takvi monitori relativno pristupačne cene, proizvode mahom u 1080p rezoluciji. 4K na 240 Hz i brži su još uvek veoma skupi za naše uslove, pogotovo ukoliko razmotrite i cenu pratećeg računara koji bi takav ekran mogao da pokrene u režimu maksimalnog kvaliteta. 

Source: howtogeek

Telegram Premium stiže u junu

150 W punjenje! Otpakovali smo Realme GT Neo 3 (video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309