Greška

Došlo je do greške.

Čvrste baterije u električnim automobilima mogu da smanje CO2 emisiju za skoro 40%

20.07.2022 19:29 | 0 Biznis IT
Čvrste baterije u električnim automobilima mogu da smanje CO2 emisiju za skoro 40%

Jedna od najvećih kritika električnih automobila je da nisu tako zeleni kao što se priča, pre svega zbog velike emisije CO2 tokom proizvodnje litijum-jonskih baterija. Međutim, novo istraživanje kompanije Minviro, koja se bavi analizom životnog ciklusa materijala, pokazalo je da nova tehnologija baterija može značajno da smanji CO2 emisiju. U pitanju su solid state, takozvane čvrste baterije.

Razlike

Analiza poredi NMC-811 čvrste baterije, jednu od obećavajućih koje se razvijaju sa aktuelnim litijum-jonskim baterijama. Ove koriste litijum da bi pravili električnu energiju i imaju anodu (negativni terminal), katodu (pozitivni terminal) i elektrolite, koji pomažu da se prenosu joni sa katode na anodu i nazad.

SSD Baterije

Baterije se razlikuju prvenstveno u stanju elektrolita: litijum-jonske baterije koriste tečne elektrolite, dok čvrste baterije koriste čvrste (uglavnom keramičke) elektrolite. Čvrsti elektroliti omogućavaju drugačije hemijske reakcije i procese koji im omogućavaju mnoge prednosti: manje troškove proizvodnje, bezbednost, brže punjenje, bolju autonomiju, manje dimenzije i težinu.

Samsung baterije

Manje zagađenje okoline

Prema istraživanju veća gustina energije čvrstih baterija može da smanji njihovu CO2 emisiju 24%, jer ove baterije mogu da skladište više energije korišćenjem manje materijala. Procenjuje se smanjenje emisija do 39% ako se čvrste baterije prave korišćenjem održivijih materijala.

elektični automobil

Da stvar bude bolja, ovo je u skladu sa Uredbom o baterijama koju je predložila EU, kako bi se regulisalo recikliranje i odgovorno iskopavanje litijuma u smislu njegovog društveno-ekološkog uticaja. Srećom, automobilske kompanije i proizvođači baterija već uveliko razmatraju tehnologiju čvrstih baterija i ako razvoj bude po planu možemo očekivati da ćemo videti električne automobile sa ovom vrstom izvora energije već u drugoj polovini decenije.

Meteoroid udario u James Webb teleskop i naneo nepopravljivu štetu

Naučnici napravili čist kerozin: samo od vode i ugljen-dioksida

10604
10605
10606
10607
10608
10609