Crossfire vs SLI

Iako Nvidia ima punih devet meseci prednosti nad kompanijom ATI na polju dualnih grafičkih čipsetova i vodi kako u performansama tako i u tehnologiji realizacije ovakvih sistema ona i dalje agresivno nastupa na tržištu težeći da osigura pozicije koje trenutno drži i dodatno ih ojača i proširi.Nvidia može u svakom trenutku da plasira na ov

Iako Nvidia ima punih devet meseci prednosti nad kompanijom ATI na polju dualnih grafičkih čipsetova i vodi kako u performansama tako i u tehnologiji realizacije ovakvih sistema ona i dalje agresivno nastupa na tržištu težeći da osigura pozicije koje trenutno drži i dodatno ih ojača i proširi.Nvidia može u svakom trenutku da plasira na ovaj tip tržišta paket od 2 SLI grafičke karte sa čak 4 GPU-a što zaista predstavlja izuzetno primamljivu ponudu za entuzijaste, koji su ciljna grupa ovih tržišnih poduhvata i koji uglavnom sastavljaju ovakve sisteme. Nvidia je nedavno lansirala nForce4 SLI X16 čipsete, kako za Intel, tako i za AMD procesore.

Sa druge strane ATI konačno ima odgovor – Crossfire. Ploče bazirane na ATI-jevom Radeon Xpress 200 Crossfire Edition čipsetu su konačno dostupne tržištu i u stanju je da parira Nvidijinoj SLI konfiguraciji. Međutim, i pored interesantnih pristupa dizajnu i određenih tehnoloških rešenja koji su čak i ispred Nvidijinih u nekim segmentima, najveći problem ATI-ja može biti southbridge, pošto oni jednostavno nisu u stanju da isporuče taj čipset sa nekim naprednim tehnološkim rešenjima, poput Serial ATA II i Gigabit Ethernet-a. Kao rezultat toga ATI je postao zavistan od drugih proizvođača koji mu izrađuju southbridge čipsete. Jedan od najangažovanijih na tom planu bio je ULi, koga je međutim Nvidia kupila. Šta će dalje biti ostaje da se vidi.

Sajt Tom’s Hardware je napravio test tri matične ploče sa SLI i Crossfire mogućnostima u ASUS, DFI i MSI izvedbama, tako da konačno imamo priliku da uporedimo SLI vs Crossfire rešenja u direktnom duelu. Test je izuzetno opširan i informativan i možete ga pronaći na sledećoj adresi.

Izvor: Tom’s Hardware

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi