Greška

Došlo je do greške.

Cortana, AI asistent koji je patio od krize identiteta

26.12.2021 11:14 | 0 Software/Web
Cortana, AI asistent koji je patio od krize identiteta

 

Microsoftova Cortana bila je ogroman neuspeh za kompaniju i nikada nije mogla da se takmiči sa Google asistentom, Amazonovim Alexom ili Appleovim Siri pametnim asistentom. Cortana je delovala kao odlična ideja i dobar proizvod u ono vreme, ali se nikada nije pokazao koliko se od njega očekivalo.

U najnovijem izdanju biltena Big Bets, Sandeep Paruchuri, bivši menadžer proizvoda u Microsoftu, govorio je o tome kako je nastala Cortana. Razgovor je takođe otkrio nekoliko zanimljivih informacija o razvoju i onome što se dešavalo iza kulisa Cortane kao ličnog asistenta.

Samo ime Cortana dolazi iz Halo serije, gde je Cortana softver za veštačku inteligenciju koji pomaže igračima, pružajući više informacija o misijama i slično, zbog čega ga je Microsoft izabrao. Dok su inženjeri interno birali ime, javno ime je bilo Alyks, što je bilo lakše za izgovor, kažu oni koji su upoznati sa materijom. Nažalost, ime Cortana je nekako procurilo u javnost i fanovi su počeli da traže od Microsofta da imenuje svog pomoćnika kao takvog, što se na kraju dogodilo. Tako je Cortana dobila ime

Dok je Stiv Balmer još uvek bio izvršni direktor Majkrosofta, želeo je da izvrši neke promene i preimenuje Cortanu u Bingo kako bi promovisao Bing kao pretraživač. Promena imena se nikada nije dogodila pošto je Satia Nadela ubrzo nakon toga izabran za novog generalnog direktora i nije prošla kroz planirane promene koje bi uticale na Cortanino ime i brend.

 

Cortanalogo.jpg

 

Cortana je započela kao ambiciozan projekat veoma malog tima koji je želeo da razvije inteligentnog pomoćnika u stvarnom životu, slično onome što je prikazano u seriji Halo igara. Kako je projekat dalje napredovao i postajao sve veći, više ljudi se uključivalo u razvoj. Nažalost, sve predviđene funkcije zahtevale su previše vremena, što timovi nisu imali, pa je mnogo funkcija moralo biti uklonjeno iz objavljene verzije. Cortana je lansirana sa osnovnim funkcijama i bila je dostupna samo na američko-engleskom, što je brinulo mnoge inženjere.

Microsoft je uspeo da isporuči Cortanu na Windows 10 na desktop računare, a postojala je i na Windows telefonima u to vreme. Nažalost, imala je slabu funkcionalnost i uvek se osećala kao nedovršen proizvod. Pametni asistent je takođe bio dostupan i na Androidu i na iOS-u, a mnogi su ga koristili da bi prikazali obaveštenja svog pametnog telefona na radnoj površini. Kortanu je na kraju zatvorio i ubio Microsoft na mobilnom uređaju, a Windows 11 je više čak i ne sadrži.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Xiaomi Smart Projector 2 recenzija

Još Xiaomi 12 fotografija uživo pojavilo se dva dana pred objavu

10504
10505
10506
10507
10508
10509