Greška

Došlo je do greške.

Čini se da pametni satovi nisu baš precizni u računanju kalorija

16.05.2022 13:27 | 0 Mobile
Čini se da pametni satovi nisu baš precizni u računanju kalorija

Pametni satovi, kao i fitnes narukvice, postaje su širokorasprostranjeni uređaji koji služe za mnogo toga, a ne samo proveravanje trenutnog vremena. Korisnici se sve više i više oslanjanju na sve naprednije i naprednije pametne satove kako bi dobili i informacije o svom telu, poput pulsa, broja pređenih koraka, nivou stresa, kvalitetu sna, i potrošenim kalorijama nakon celodnevnih fizičkih aktivnosti.

Istraživanje

Međutim, čini se da upravo ova poslednja kategorija podataka koji su korisnicima bitni i nije baš najtačnija. Kako navodi portal GSMArena, a prema istraživanju objavljenom tokom januara tekuće godine, neki pametni satovi nisu pružili preterano tačne podatke u segmentu potrošenih kalorija. Testirani uređaji bili su Apple Watch Series 6, Fitbit Sense, i Polar Vantage V.

U istraživanju je učestvovalo 30 zdravih muškaraca i žena koji su se tokom trajanja ovog testa bavili raznim fizičkim aktivnostima, od rada sa tegovima i vožnje bicikle, do trčanja, hodanja, ali i sedenja. Kao referentne uređaje istraživači su koristili Polar H10 i MetaMax 3B.

Rezultati

Stručnjaci iz Stronger by Science analizirali su dobijene podatke i došli do informacija koje govore o tačnosti podataka, njihovoj varijabilnosti, kao i o pouzdanosti svake od ove tri sprave prilikom praćenja broja potrošenih kalorija nakon određene fizičke aktivnosti. Rezultate možete pogledati u tabeli ispod:

Tabela_1.jpg

Kao što smo već najavili, nijedan od tri testirana uređaja nije prikazao zadovoljavajući nivo preciznosti prilikom računanja kalorija koje su učesnici ovog istraživanja utrošili tokom nekoliko različitih fizičkih aktivnosti. I ne samo to, već je nepodudaranje sa stvarnim brojem utrošenih kalorija bilo vrlo nepredvidivo i variralo je u odnosu na neutvrđene parametre.

Kome verovati?

Dakle, ukoliko želite da izgubite nekoliko kilograma kombinacijom redukovane ili modifikovane ishrane i redovne fizičke aktivnosti, a pritom želite i da pratite kako na unos, tako i na utrošak kalorija, pametni satovi možda nisu pravi izbor za vas. Ne možemo reći da nas ovakvi rezultati čude, ali lagali bismo kada bismo rekli da nismo očekivali makar malo veću preciznost.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Samsung sprema CXL RAM: kad vam zatrebaju terabajti brze radne memorije

Samsung sprema povećanje cena

10104
10105
10106
10107
10108
10109