Greška

Došlo je do greške.

Chrome će podrazumevano koristiti HTTPS kada se kucaju nekompletni URL-ovi

24.03.2021 14:17 | 0 Software/Web
Chrome će podrazumevano koristiti HTTPS kada se kucaju nekompletni URL-ovi


Google Chrome je prethodno učitavao HTTP domene podrazumevano, od trenutka kada se ukuca nekompletan URL (na primer benchmark.rs) u omniboks. To je dugo bila praksa za one koji nisu imali vremena da kucaju kompletan URL sa odgovarajućim protokolom.

Ovo će se uskoro promeniti sa novim ažuriranjem koje Google isporučuje uz Chrome 90. Kompanija je objavila da će Chrome podrazumevano koristiti sigurniji HTTPS kada se ukucava URL bez protokola u omniboksu (pod pretpostavkom da sajt koji se posećuje već podržava HTTPS). Nova podrazumevana opcija se primenjuje na desktop i Android verziju browsera, a uskoro stiže i na Chrome za iOS.Ukoliko sajt još uvek ne podržava HTTPS, browser će se prebaciti na HTTP. Ovo će se desiti i u slučaju grešaka sa sertifikatima ili problema sa konekcijom. Ovaj protokol vrši enkripciju svih informacija koje se prenose preko mreže kako bi se sprečili potencijalni napadi.

Pored poboljšane sigurnosti, ova promena će omogućiti i brže učitavanje stranica jer preskače preusmeravanje sa HTTP na HTTPS na sajtovima koji već podržavaju HTTPS protokol.

Izvor: Neowin

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Novi renderi potvrđuju izgled Moto G50 telefona

Nvidijin premijum GPU za rudarenje će nuditi duplo bolje performanse nego RTX 3090

10504
10505
10506
10507
10508
10509