Greška

Došlo je do greške.

Chrome 79 Beta postavlja temelje za VR i AR na vebu

01.11.2019 19:30 | 0 Software/Web
Chrome 79 Beta postavlja temelje za VR i AR na vebu


Virtuelna realnost (VR), pa čak i uvećana realnost (AR) su u poslednje vreme pomalo u zapećku u odnosu na vesti o drugim tehnologijama, ali je to i delom zbog toga što su dve tehnologije u procesu sazrevanja. Drugim rečima, više nisu revolucionarne i neobične koliko su to bile na početku, kada su se pojavile. Ipak, VR i posebno AR su još uvek van domašaja većine korisnika (pa čak i developera), što je razlog zbog kojeg Google aktivno želi da implementira širu prihvaćenost WebXR standarda koji stižu na Chrome od verzije 79 beta.

WebXR je skraćenica za Web Mixed Reality i predstavlja dolazeći standard koji će pružiti kreatorima browsera, developerima i korisnicima uobičajen jezik za omogućavanje virtuelne i uvećane realnosti uz pomoć istih veb tehnologija koje se koriste i za kreiranje veb aplikacija. Jedan od ciljeva je pojednostavljenje razvoja, primene alatki, programskih jezika i biblioteka koje već postoje za veb developere, kao i smanjenje barijere prihvatanja novih tehnologija za standardne korisnike.

 

Pogledajte još: Google razmatra kupovinu Fitbita


Naravno, sve ovo se ne dešava preko noći i kreatori browsera će morati da podržavaju WebXR Device API. Google je jedan od onih koji snažno forsiraju prihvatanje tehnologije. U ovom trenutku, verzija koja će se isporučivati uz Chrome 79, pokriva samo VR stranu priče jer je relativno jednostavnija za podršku. Google obećava da AR neće zaostajati previše.

Chrome 79 Beta takođe implementira podršku za Adaptive Icons koja će Progressive Web Apps ili PWA na Androidu po izgledu načiniti integralnijim delom ostatka platforme. Chrome 79 bi svoju stabilnu verziju trebalo da dobije u decembru.

Izvor: SlashGear

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Komentari

0 Dodaj komentar

Nokia 7.2 telefon bi mogao imati otključani bootloader

Google zvanično kupuje Fitbit za 2,1 milijardu dolara

10504
10505
10506
10507
10508
10509