Greška

Došlo je do greške.

Chat funkcije Facebook Messenger-a i Instagram-a neće biti podrazumevano šifrovane najmanje do 2022. godine

03.05.2021 11:04 | 0 Software/Web
Chat funkcije Facebook Messenger-a i Instagram-a neće biti podrazumevano šifrovane najmanje do 2022. godine

 

Facebook je dobijao mnogo kritika u proteklih nekoliko godina, delimično i zbog toga što kompanija ima gotovo monopol na razmenu poruka i društvene mreže u nekim zemljama, a takođe i zbog loših rezultata Facebooka sa privatnošću i podacima korisnika. Kompanija je sporo napredovala u poboljšanju svoje percepcije javnosti, a jedan od elemenata toga - šifrovanje poruka između korisnika bez potrebe za promenom podešavanja - neće biti spreman uskoro.

Facebook je prvi put uveo end-to-end enkripciju u svojoj aplikaciji Messenger 2016. godine, mada je dostupna samo prebacivanjem na režim „Tajna konverzacija“, koji takođe sprečava rad nekih funkcija. Instagram nije uveo end-to-end enkripciju za poruke i čak je testirao funkcije koje naizgled neće funkcionisati preko End-2-End veza (poput razmene poruka na radnoj površini). Facebook je 2019. rekao da će na kraju dodati E2E enkripciju u Messenger, WhatsApp i Instagram. Kompanija je takođe otkrila ranije te godine da će sve tri platforme biti prebačene na jedinstvenu infrastrukturu, omogućavajući unakrsnu komunikaciju između sve tri usluge.

Facebook je zavikend objavio ažuriranja svojih sigurnosnih i sigurnosnih planova u novoj blog objavi. Objava se prvenstveno fokusirala na rezultate studija i intervjua o privatnosti, ali nejasan je status end-to-end enkripcije na Facebook-ovim platformama:

"Iako očekujemo da ćemo ove godine postići veći napredak u podrazumevanoj end-to-end enkripciji za Messenger i Instagram Direct, ovo je dugoročni projekat i nećemo biti u potpunosti šifrovani od kraja do kraja najranije 2022. godine. Šta više, bezbednosne funkcije koje smo već uveli, dizajnirane su za rad sa end-to-end enkripcijom i planiramo da nastavimo da ugrađujemo snažne bezbednosne funkcije u naše usluge."

 

Pogledajte još: Facebook omogućava eksportovanje objava i beleški na druge platforme

Pomalo je iznenađujuće što Facebook-u trebaju godine da primeni end-to-end enkripciju u svim svojim uslugama, posebno s obzirom na to da je planirano a bude funkcionalna još 2019. Dodavanje potrebne infrastrukture i softvera na strani klijenta za upravljanje E2E na nekoliko platformi nije jednostavno, ali čini se da Facebook daje prednost drugim funkcijama.

U međuvremenu, druge usluge za razmenu poruka poput Signala i Telegrama nastavljaju da privlače korisnike sa Facebook-ovih servisa, uglavnom zbog loše privatnosti kompanije. Obe aplikacije zabeležile su veliki rast preuzimanja nakon kontroverze oko planiranih promena uslova korišćenja usluge WhatsApp, iako su Instagram, WhatsApp i Facebook Messenger i dalje pri vrhu besplatnih aplikacija Play Store-a (kao i godinama unazad).

Izvor: XDAdevelopers

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Ming-Chi Kuo: Apple bi mogao predstaviti osmoinčni preklopni iPhone 2023. godine

WhatsApp testira alat za proveru audio poruka pre slanja, za Android i iOS

10504
10505
10506
10507
10508
10509