Greška

Došlo je do greške.

CEO Mozille kritikuje Microsoft zbog prelaska na Chromium

08.12.2018 17:35 | 0 Software/Web
CEO Mozille kritikuje Microsoft zbog prelaska na Chromium


Prošle nedelje pojavile su se glasine o tome da bi Microsoft mogao preći na Chromium - rendering endžin koji Google koristi za Chrome pregledač. Microsoft je kasnije potvrdio da je ovo istina i da planira prelazak na Chromium.

Trenutno, deluje kao da je ovo dobra ideja jer bi potez omogućio poboljšano iskustvo pretrage. Pored toga, prelazak na Chromium bi mogao ohrabriti više korisnika da počnu da koriste Microsoftov Edge browser, koji trenutno nije rasprostranjen onoliko koliko se Microsoft nadao. Međutim, iako bi prelazak na Chromium mogao doneti prednosti Microsoftu, ne dele svi ovaj entuzijazam. Među njima je i Chris Beard - CEO kompanije Mozilla.


Pogledajte još: Microsoft će Edge zameniti Chromium-baziranim pregledačem


U objavi na Mozilla sajtu, Beard je praktično kritikovao Microsoftovu odluku da sa EdgeHTML-a pređe na Chromium. On priznaje da bi ovo predstavljao dobar potez u poslovnom smislu, ali takođe veruje da prelazak na Chromium znači odbacivanje slobode izbora koji nam je internet nekada nudio.

Prema mišljenju Bearda: "Iz društvene i lične perspektive, kontrola fundamentalne onlajn infrastrukture od strane jedne kompanije je veoma loša stvar. Ovo je razlog zbog kojeg Mozilla postoji. Mi se takmičimo sa Google-om ne zbog toga što u tome vidimo dobru poslovnu priliku. Sa Google-om se takmičimo radi održanja zdravlja interneta i onlajn života baziranog na konkurenciji i izboru. Ovi atributi zavise od toga da li korisnici mogu da odluče da li žele nešto bolje i da preuzmu akciju u tom smeru".

Izvor: Ubergizmo

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Komentari

0 Dodaj komentar

Mortal Kombat 11 najavljen za PC, Xbox One, PlayStation 4 i Switch

Reddit zabeležio stabilan rast tokom 2018. godine

10504
10505
10506
10507
10508
10509