Greška

Došlo je do greške.

CEO Intela prodao akcije u vrednosti od 24 miliona dolara nakon što je Intel saznao za grešku u procesorima

04.01.2018 13:36 | 18 Biznis IT
CEO Intela prodao akcije u vrednosti od 24 miliona dolara nakon što je Intel saznao za grešku u procesorima


Brajan Kržanić, CEO kompanije Intel, je prodao veliki deo svojih akcija u kompaniji nekoliko meseci nakon što je proizvođač čipova informisan od strane Google-a da postoji značajna ranjivost u Intelovim premijum PC procesorima - ali pre nego što je problem javno obelodanjen.

Ranjivost, koja utiče na Intel, AMD i ARM procesore, malicioznim pojedincima i grupama može omogućiti da kradu lozinke i druge tajne podatke. Postojanje iste je javno ozvaničeno ove nedelje. Međutim, iako je javnost tek sada obaveštena o postojanju sigurnosnog problema, tehnološke kompanije za nju znaju već mesecima. Google je o ranjivost obavestio Intel još u junu, kako je predstavnik Intela istakao u intervjuu za Business Insider.

Velika greška u Intel procesorima, deonice padaju

Ovo znači da je Intel bio svestan problema pre nego što je Kržanić prodao veliki deo svojih akcija. Intel CEO je krajem novembra prodao 24 miliona dolara vredne akcije. Ovo je bilo iznenađujuće, posebno zbog činjenice što je Kržanić nakon ovoga ostao samo na 250.000 Intelovih akcija (minimum koji kompanija zahteva od njega po ugovoru).

U zvaničnoj izjavi, Intelov predstavnik je istakao da Kržanićeva prodaja akcija nema nikakve veze sa novootkrivanom ranjivošću u Intelovim čipovima, te da je odrađena u okviru standardnog plana prodaje.

Ipak, period i okolnosti kada se sve desilo stavljaju veliki veo sumnje na poteze Intela i mnogi počinju da postavljaju brojna pitanja. Intelove akcije su u međuvremenu doživele pad - jučerašnji dan su završile na 45,26 dolara po akciji, dok danas vrede 44,61 dolar (u trenutku pisanja vesti).

Izvor: Business Insider

Respawn Users postova: 82
Pale akcije ali zato cene nisu, sa "rupama" je bolje hladjenje .
zort Neregistrovan korisnik
http://www.amd.com/en/corporate/speculative-execution
dejan87dex Users postova: 11769
Citiram korisnika: stopkeŠta raditi sad ? Da li Rusija proizvodi procesore pa preći na njih ?
Nesto kao ... --- link --- Bar da u Evropi imamo nesto kao alternativu ... ali EU je operisana odavno po tom pitanju.
stopke Član postova: 3873
Šta raditi sad ? Da li Rusija proizvodi procesore pa preći na njih ?
Ostoja Član postova: 2382
Ne, Intel ima potvrdjena dva bug-a, Meltdown i Spectre, ostali proizvodjaci za sad potvrdjen "samo" Spectre. A oba bug-a su rupetine... Pa sad, jel bolje jedna il dve?

Apple bi uskoro mogao postati prva kompanija vredna bilion dolara

Predstavljen Lenovo ThinkPad T580 laptop

10604
10605
10606
10607
10608
10609