Greška

Došlo je do greške.

Cene RAM memorije lete u nebo!

14.11.2017 10:05 | 22 Hardver
Cene RAM memorije lete u nebo!

DRAM memorija trenutno beleži rekordno visoke cene i po svemu sudeći taj trend će se nastaviti do kraja godine. Kupci trenutno plaćaju u proseku 5% više nego u prethodnom tromesečju tekuće godine. Da stvar bude još nepovoljnija po krajnje kupce, cena memorije će nastaviti da raste. U međuvremenu, primljene narudžbenice obećavaju rekordno visoku prodaju u kombinaciji visokih cena. RAM industrija naplaćuje stare dugove...
 
Tri najveća proizvođača DRAM memorija: Samsung, SK Hynix i Micron zadovoljno trljaju ruke jer preliminarni rezultati pokazuju kako bi rast prometa u trećem tromesečju u odnosu na drugo, mogao da premaši 15%. Pomenuti proizvođači pokrivaju 95% tržišnih potreba u ovom trenutku, pa nije teško naslutiti potencijalnu dobit.
 
Glavni uzrok rasta cena memorije je velika tražnja industrije mobilnih telefona ali se sve češće pominje loša projekcija i pogrešno planiranje "kanala prodaje" tokom prve polovine poslovne godine. OEM proizvođači su zbog toga bili spasonosna luka za velike nezavisne proizvođače RAM modula, a oni se dodatno osiguravaju ugovorima, tako da za ostatak tržišta ne pretiče mnogo od onoga što dođe iz proizvodnih pogona. Dakle, loše planiranje porudžbina u prvoj polovini poslovne godine tek sada uzima danak. Dok jednom ne smrkne drugom ne svane – kaže narodna poslovica koja se najbolje može primeniti upravo na primeru RAM memorije.
 
Konkretan efekat poskupljenja je najbolje vidljiv na 4GB DDR4-2133 Value RAM modulu kompanije Kingston. Trenutno, ova memorija košta 40€ - u poređenju sa letom 2016. godine kada se prodavala po ceni od samo 12€. Rast od 200% za period od godinu dana! 
 
 

greatgonzo Član postova: 753
Niste uračunali segment mobilnih telefona gde se količina rama udvostručila u zadnje 2 godine. I ta priča znatno komplikuje situaciju
salacue Član postova: 703
Kad se poveća potražnja - cene idu gore.
kad se smanji potražnja - opet idu gore.
Proizvođačima je uvek bolje. Jedino je kupcima sve gore i gore.
Dovahpig Član postova: 2078
Da da evo trcimo
Poslato sa WAS-LX1 uz pomoć Tapatoka
tomasbg Član postova: 1894
cena memorija sada i nije toliko strasna koliko ce tek da bude,tako da kupujte dok mozete
Ilion Član postova: 3421
Neverovatna je potražnja za svakom vrstom memorije, i nastaviće da bude.
Nvidia i AMD rade punim kapacitetom, tako da svakako ne utiču na smanjenje cene.
Samo neka traje rast i razvoj tehnologije. Stabilizovace se veće cene vremenom.

U kojoj zemlji Bitcoin ima najveću vrednost?

Nova fleš memorija na vidiku – QLC NAND, 96-slojni NAND!

10203
10205
10206
10207
10208
10209