Greška

Došlo je do greške.

Cene RAM memorije lete u nebo!

14.11.2017 10:05 | 13 Hardver
Cene RAM memorije lete u nebo!

DRAM memorija trenutno beleži rekordno visoke cene i po svemu sudeći taj trend će se nastaviti do kraja godine. Kupci trenutno plaćaju u proseku 5% više nego u prethodnom tromesečju tekuće godine. Da stvar bude još nepovoljnija po krajnje kupce, cena memorije će nastaviti da raste. U međuvremenu, primljene narudžbenice obećavaju rekordno visoku prodaju u kombinaciji visokih cena. RAM industrija naplaćuje stare dugove...
 
Tri najveća proizvođača DRAM memorija: Samsung, SK Hynix i Micron zadovoljno trljaju ruke jer preliminarni rezultati pokazuju kako bi rast prometa u trećem tromesečju u odnosu na drugo, mogao da premaši 15%. Pomenuti proizvođači pokrivaju 95% tržišnih potreba u ovom trenutku, pa nije teško naslutiti potencijalnu dobit.
 
Glavni uzrok rasta cena memorije je velika tražnja industrije mobilnih telefona ali se sve češće pominje loša projekcija i pogrešno planiranje "kanala prodaje" tokom prve polovine poslovne godine. OEM proizvođači su zbog toga bili spasonosna luka za velike nezavisne proizvođače RAM modula, a oni se dodatno osiguravaju ugovorima, tako da za ostatak tržišta ne pretiče mnogo od onoga što dođe iz proizvodnih pogona. Dakle, loše planiranje porudžbina u prvoj polovini poslovne godine tek sada uzima danak. Dok jednom ne smrkne drugom ne svane – kaže narodna poslovica koja se najbolje može primeniti upravo na primeru RAM memorije.
 
Konkretan efekat poskupljenja je najbolje vidljiv na 4GB DDR4-2133 Value RAM modulu kompanije Kingston. Trenutno, ova memorija košta 40€ - u poređenju sa letom 2016. godine kada se prodavala po ceni od samo 12€. Rast od 200% za period od godinu dana! 
 
 

Vlada Jekic Neregistrovan korisnik
Ja sam memoriju platio na samom pocetku 2015 280 eura.
Dominator Platinum 2666 koji se medju prvim kitovima pojavio.
Sada ta memorija kosta 250 eura. Zadnje sto sam video jeftino je bilo GSkill 3000MHz 32 GB 220 eura.
Sada kit od 3200 kosta preko 400e Bolesno je davati na memoriju preko 250-260 eura.
hsv.stoned Član postova: 20376
Citiram korisnika: Dovahpig+1 Grejace me Phenom do proleca izgleda..Poslato sa WAS-LX1 uz pomoć Tapatoka
Pedja je objasnio u ime ko zna koliko nas Ja bih i kuciste morao da menjam a kada u racunicu dodam i cene kvalitetne, brze DDR4 memorije za Rajzen jasno mi je da mi se u narednom periodu vise isplati da masinu i grejanje apgrejdujem jednim polovnim FX-om @4.5GHz
lljubo Novi član postova: 94
Citiram korisnika: Censored Citiram korisnika: lljuboPa resenje je odlagati kupovinu dok se cene ne normalizuju. Zasto sada svima oglavu treba memorija nije mi jasno.Resenje je kupiti nesto kad imas pare i kad ti treba, a naletis na bolju ponudu od prosecne u tom trenutku Sadasnje cene su ti novo
To je moj komentar na ljude koji kukaju na cene.Ne postoji normalno i nenormalno, nego prihvatljivo i neprihvatljivo, ako ti je neprihvatljivo --> cekaj. Naravno ako ti je hitno da ces kupiti ali to su uglavnom ljudi koji imaju novac ili zaradjuju od toga.Cena je visoka jer je potraznja visoka. Sa rastom zarade raste i proizvodnja tako da ce proizvodnja sustici potraznju, i cene ce morati da padaju. Jednostavno muve idu na slatko, investitori na $.
Kasa5033 Član postova: 2875
Jedini razlog zasto komplet Corsair LPX Blue 2x8GB DDR4 3000MHz CL15 skuplja prasinu vec godinu dana ( dobio na poklop i umalo da ga prodam) Cekam neki dobar razlog za upgrade sa 4670K za poteebe gaminga. Jos uvek tera sve nove igre uz odgovarajucu graficku kartu :/
DukeofSerbia Član postova: 1999
Citiram korisnika: ppredragOvo je i jedina stavka koja me odvraca od prelaska na r5 1600 ili i5 8400 masinu. Nemam nameru da im dam te pare makar i osedeo pored ove vurune.
Isti slučaj. Za ono što koristim PC, realno jedva i da ima potrebe. Jedino SkyLake CPU sa DDR3 pločom, ali pošto je CoffyLake popriličan iskorak, no hombre .

U kojoj zemlji Bitcoin ima najveću vrednost?

Nova fleš memorija na vidiku – QLC NAND, 96-slojni NAND!

10203
10205
10206
10207
10208
10209