Cene RAM memorije lete u nebo!

Nestašica RAM memorije utiče na povećanje cena. Takav trend će se nastaviti do kraja godine...

DRAM memorija trenutno beleži rekordno visoke cene i po svemu sudeći taj trend će se nastaviti do kraja godine. Kupci trenutno plaćaju u proseku 5% više nego u prethodnom tromesečju tekuće godine. Da stvar bude još nepovoljnija po krajnje kupce, cena memorije će nastaviti da raste. U međuvremenu, primljene narudžbenice obećavaju rekordno visoku prodaju u kombinaciji visokih cena. RAM industrija naplaćuje stare dugove…
 
Tri najveća proizvođača DRAM memorija: Samsung, SK Hynix i Micron zadovoljno trljaju ruke jer preliminarni rezultati pokazuju kako bi rast prometa u trećem tromesečju u odnosu na drugo, mogao da premaši 15%. Pomenuti proizvođači pokrivaju 95% tržišnih potreba u ovom trenutku, pa nije teško naslutiti potencijalnu dobit.
 
Glavni uzrok rasta cena memorije je velika tražnja industrije mobilnih telefona ali se sve češće pominje loša projekcija i pogrešno planiranje “kanala prodaje” tokom prve polovine poslovne godine. OEM proizvođači su zbog toga bili spasonosna luka za velike nezavisne proizvođače RAM modula, a oni se dodatno osiguravaju ugovorima, tako da za ostatak tržišta ne pretiče mnogo od onoga što dođe iz proizvodnih pogona. Dakle, loše planiranje porudžbina u prvoj polovini poslovne godine tek sada uzima danak. Dok jednom ne smrkne drugom ne svane – kaže narodna poslovica koja se najbolje može primeniti upravo na primeru RAM memorije.
 
Konkretan efekat poskupljenja je najbolje vidljiv na 4GB DDR4-2133 Value RAM modulu kompanije Kingston. Trenutno, ova memorija košta 40€ – u poređenju sa letom 2016. godine kada se prodavala po ceni od samo 12€. Rast od 200% za period od godinu dana! 
 
Izvor: Computerbase
 

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi